Ефіри садовода-тік-токера з Ніжинщини дивляться навіть із-за кордону

Анатолій Нестерчук з Нової Басані на Бобровиччині засвітився в тік-тоці. Найпопулярніша мережа в світі, куди завантажують короткі відео. Можна вести пряму трансляцію.

Колишній приватний підприємець, торгував на базарі, у тік-тоці ділиться досвідом догляду за садом та городом. Як правильно садити, доглядати за цибулею, полуницею, часником. Радить, чим підгодувати, аби виростити восьмикілограмовий качан капусти чи 15-кілограмового кавуна.

— Застали мене саме у малині, — каже Анатолій Нестерчук телефоном. — Городу біля хати 60 соток. І ще є трохи землі, але там не орано. Раніше під малиною було 20 соток, люди картоплі стільки не садять. Лишилася одна десята від тієї площі. Збираю 10 чи 15 кілограмів, через день-два ще стільки ж буде. Раніше продавав ягоди. По три тонни за сезон врожаю було. А зараз, наче і ціна є, а вік своє бере.

На городі, можна сказати, із самого народження, — жартує. — Займаюся не професійно, любитель. Син загорівся цією ідеєю, він же і мій оператор. Коли перший раз знімав, піддурив трохи. Я ж думав, назнімає, змонтує, щось виріже. А він одразу в прямий ефір мене. За годину 1200 чоловік подивилося.

— Не страшно було?— Я ж не на сцені стояв і завчену пісню співав. Не боявся збитися. Розповідав усе з голови і досвіду.Знімає вже другий місяць, як працюю на городі. У нього і апаратура є, дорогі мікрофони. Але мені, чесно кажучи, ця ідея вже не подобається, — відмахується. — Забирає вільний час. Ходив собі, нікого не чіпав, а тут, як розділи. А мені ж уже шостий десяток пішов.

Люди пишуть коментарі, треба на них відповідати. А смисл від того? Працюю без «дублів». Приїздить, напрягає мене. Виходжу на город і про якусь одну культуру розповідаю, показую. На городі контенту вистачає. Або ж поїхали на риболовлю, зробили пробіжку, відзняли. І це людям цікаво. Роблю все на автоматі. Вам цікаво дивитися? Картинка гарна, звук хороший. І люди дивляться.

Підписники з’являються. Із-за кордону дивляться. Я садом займався. Яблуками. За сезон кілька тонн збирав врожаю. А куди його подіти? По 15-20 гривень за кілограм. Вирізав трохи, натомість посадив персики, сливи. На них ціна і до 80 гривень за кіло злетіти може.

— За порадами звертаються?

— Запитують. Але ж у мене на городі зі шкідниками така сама, як і у всіх, біда. Пробую один препарат, а він іншим не підходить. Пишуть з Кіровоградщини. А як їм порадити, якщо там клімат інший? На заправку став, а мене впізнають. Одна пише: «Сиджу в квартирі, ваш город мені і даром не треба, але коментарі все одно пишу і дивлюся», — сміється. — Сторінку веде син, я можу відповідати на питання.

Ось уже кавуни пішли. Перший був 15,5 кілограма. Другий — десять. У цьому році дощі, трохи пустий всередині. Але солодкий.— Усі жаліються: помідорів багато, а не спіють.— У землі багато вологи, а сонця мало. Я обробляю звьоздкою і міддю. Показую, як треба робити. Хтось каже — хімія. На базарі купите з іншою хімією. І помідор гарний, і смачно буде. Звьоздка трохи плід «придавить». Бог з ним, будуть білі цятки. Я ж не на продаж, для себе. Інколи хтось знайомий просить продати городини.

— Вам же жінки пишуть, дружина не ревнує?— Мені на них байдуже. У мене одна дружина вже більше 30 років.

— Гроші платять за відео­ролики?— За кількість переглядів гроші не платять. Пропонують знімати рекламу препаратів або обладнання для городу. Тоді від цього і заробіток є. Щоб повністю цим займатися, треба ж городину довести до ладу, восени врожай зібрати. А тоді вже кудись їхати або чекати нового сезону і рекламувати. Та, якщо чесно, мене поки що нічого не зацікавило. За ті п’ять-десять тисяч гривень усе кидати, кудись їхати? А в мене ж ще і мати, без місяця 90 років, теж треба доглядати.

Джерело: “Вісник Ч”, авторка Юлія СЕМЕНЕЦЬ. Фото з інтернету

cntime.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь