Американка, німецьке зілля, перчик… А ви знаєте цікаве про цей бур’ян?

Чи зацікавила вас назва рослини й чи справді ви її добре знаєте? Запевняю, усі власники присадибних ділянок знають її зовнішній вигляд. От тільки називають цей бур’ян частіше американка, німецьке зілля, біле зілля, а у м. Ніжині прижилася ніжна назва – перчик.

Наукова назва – Галінсога дрібноквіткова або незабутниця (Galinsoga parviflora Cav.). Вперше у 1785 р. її виявив іспанський ботанік А.І. Канавіль в Парижському, а потім Мадридському ботанічних садах. Батьківщиною галінсоги вважають Перу й на той час рослина вже була поширеною у Болівії, Чилі, Бразилії, Аргентині. В Україні вперше відзначена у 1854 р. в парку Олександрія під Білою Церквою як дуже рідкісна рослина. З 30-х років XX ст. цей інвазійний (чужинний) вид став впевнено поширюватися по всій території України. Галінсога легко вписалася в сучасну природну рослинність й зустрічається не тільки в антропогенних місцезростаннях, а й оселилася у природних угрупованнях – узлісся, луки й витісняє автохтонні (місцеві) види.

Й не дивно, адже рослина має високу репродуктивну здатність – її насіння зберігає схожість до 5 років. Навіть вирвані та залишені на полі стебла випускають повітряні корінці, здатні укорінюватися у вологому ґрунті. Галінсога швидко поглинає з ґрунту поживні речовини, вологу, тим самим складає конкуренцію культурним рослинам та знижує врожаї.

Ця однорічна рослина має тонке прямостояче стебло висотою до 1 м, розгалужене зверху, яскраво-зелені цілісні листочки й дрібні квіточки. Сходи галінсоги з’являються у квітні, цвісти починає у червні. Боротися з галінсогою можна оранкою, виполюванням, застосуванням гербіцидів, боронуванням ґрунту після збору культур, посівом сидератів. Як підмічено ніжинцями, цьогоріч галінсоги дрібноквіткової на городах стало менше.

Та навіть восени, після збору врожаю за сприятливих погодних умов, рослина знову дасть дружні сходи на пухкому ґрунті. У Колумбії, Східній Африці галінсогу використовують у їжу у свіжому вигляді та у сушеному як приправу. В Україні використовується для годівлі тварин. Нині південно-американка галінсога дрібноквіткова зустрічається по всій планеті.

Лариса ТАРАСЕНКО, завідувачка відділу Музей природи Приостер’я

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь