“Якщо не ми – то хто?..” Душевна розмова з воїном із Ніжинщини

Вже 9 років Україна перебуває у стані війни, майже два із яких – це широкомасштабне вторгнення. Починаючи із 24 лютого на захист нашої Батьківщини стали мужні та відважні хлопці й дівчата. Серед них і наш земляк, про якого ми хочемо вам розповісти.

💙💛“У нашій громаді – святкова подія, – пишуть на сторінці Лосинівська територіальна громада. –

В гості до селищного голови завітав наш земляк, захисник Анатолій Слобожан (позивний «Ладан») із Шняківки. – Для нас це дійсно визначна подія, – говорить селищний голова.- Це, можна сказати, візит ввічливості, – відповідає військовий. – Ну як так: бути в громаді і не відвідати?

Цей скромний, але відважний чоловік без роздумів став на захист нашої Батьківщини: спочатку під час АТО, потім – під час повномасштабного вторгнення. Зараз Анатолій – головний сержант артилерійського дивізіону. Нещодавно присвоїли звання штаб-сержант.

Під час розмови Захисник повідомив чудову новину – сьогодні у нього народився син. – Я їхав у відпустку у зв’язку із термінами пологів дружини. Командування пішло назустріч. А вже сьогодні у мене народився син, – гордо промовляє чоловік, не приховуючи радісної посмішки. – Всього у мене 5 діток: чотири синочки та донечка.

Я Вами захоплююсь. Ви маєте можливість сидіти вдома, але все одно бороните Україну!

– Я цим ніколи не прикривався. І дуже багато хто, в тому числі і головний сержант бригади, мені казали, щоб я повертався додому. Стільки дітей. Але хто тоді, якщо не я? Нехай діти йдуть гинуть? Я за те, що в кого багато дітей – повинні воювати. Вони вже продовжили свій рід. Краще берегти молодих. Ви знаєте, раніше, за часів козацтва, навпаки берегли тих, хто не мав дітей, хто один у батьків. А зараз у нас навпаки. А кому воювати? Хлопцям, яким по 19 років? Це, я вважаю, неправильно.

А серед Ваших побратимів який вік переважає?

– Ви знаєте – дорослі. Це артилерія. Туди можна брати і у 45, і у 50. Є офіцери, яким 58 років. Середній вік, можна так сказати, 40 років.

До початку воєнних дій чим займалися?

– Перед АТО займався будівництвом. Пішов добровольцем, мене не шукав військкомат. Після строкової служби у військовому квитку було записано «Кок військового харчування». Це не та професія, яка була потрібна у перші дні війни. Строкову службу проходив на флоті, 2 роки у Севастополі на бойовому кораблі. В кінці 2014 року мені набридло, що мене не викликають і я поїхав до Ніжинського військкомату. Там були здивовані добровольцю. Після розмови запропонували бути командиром відділення. Забрали в Старичі, це було моє перше таке навчання, де я вивчився на командира гранатометного відділення. Почав службу командиром відділення гранатометчиків в 25 десантно-штурмовій бригаді. Шлях пройшов, можна сказати, від солдата і до головного сержанта. На початку 2019 року звільнився. Вирішив, що пора почати займатися сім’єю. Війна зайшла в глухий кут: окопна, позиційна. Немов холодна війна. Я себе вже відчував там непотрібним. Прийшов додому, знову зайнявся будівництвом, сім’єю.

– Мав багато ідей, багато чого пропонував, – доповнює розповідь селищний голова.

– Війна застала мене в столиці, як почались бомбардування. Спочатку забрали мене хлопці в територіальну оборону в Київській області, мотивуючи тим, що я із досвідом. Забрали головним сержантом батальйону. Пробув там я 4 місяці, зрозумів, що цей батальйон нікуди не виїде, буде стояти на місці – мене це не влаштовувало. Я знову звернувся до Ніжинського військкомату і мені запропонували в 30 окремий стрілецький батальйон, Ніжинський. Там пробув до моменту його розформування і в січні 2023 року направили в 117 механізовану бригаду. Запропонували посаду головного сержанта артилерійського дивізіону. Приступив до роботи, до навчання хлопців, підняття бойового духу, дисципліни.

Знаєте, коли кажуть, що когось там впіймали і його, як покарання, потрібно відправити на фронт, я проти. Для мене захист Батьківщини – це не покарання. Я це не сприймаю. Це має бути за честь. Коли ображають твою дружину і ти заступився, то це покарання?Ну і зараз у нас Запорізький напрямок. Працюємо. Стоїмо. Після спілкування із такими людьми відразу розумієш, завдяки кому наша Україна ще й досі тримає оборону.

Сьогодні перед нами був той самий приклад щирого патріотизму, козацького духу та чіткого розуміння для чого і для кого ти це робиш.

Пане Анатолію! Ми щиро вітаємо Вас і Вашу родину із поповненням. Нехай наш подарунок стане в нагоді новонародженому синочку для прогулянок на свіжому повітрі під мирним українським небом. Діти – це завжди радість, а особливо, якщо це нащадки славних сучасних козаків!

Низько вклоняємось за Вашу мужність та незламність. Слава Україні! Слава нашим ЗСУ!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь