За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в поточному році в Україні захворіло ботулізмом 67 осіб, з них 5 дітей, помер 1 хворий. Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм, адже лише протягом нинішнього року в регіоні зафіксовано 8 випадків хвороби.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас ботулізм є тією хворобою, якої у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Заходи безпеки:
- дотримуватися гігієнічних вимог при обробці продуктів риби, птиці, тварин;
- ретельно очищати продукти від ґрунту;
- для консервування використовувати свіжі, без ознак псування овочі та фрукти;
- дотримуватися рекомендованих вимог теплової обробки при консервуванні;
- не купувати консервацію, рибу, м’ясо на стихійних ринках;
- найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту банки;
- також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів, в’яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Бережіть себе та близьких!
Завідувач Ніжинського
міськрайонного відділу
ДУ «Чернігівський обласний
центр контролю та профілактики
хвороб МОЗ України» Юрій НАРІЖНИЙ
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram