Яким буде бюджет Ніжина в 2024 році

На жаль, проєкт бюджету, який прийматиметься на наступній сесії Ніжинської міської ради, досі не оприлюднено.

На першому засіданні бюджетної комісії ми також не мали можливості бути присутні. Однак, частково про пріоритетні напрямки фінансування деяких сфер життєдіяльності нашого міста ми можемо дізнатись за результатами другої бюджетної комісії в розрізі програм, що на ній розглядались, та які фінансуються з місцевого бюджету.

Зокрема, можемо проаналізувати, які статті видатків скоротили найбільше, а які – найменше у процентному відношенні до потреб громади. Бюджетна комісія прийняла рішення повністю забезпечити потреби по наступним програмам.

1. Програма розвитку фізичної культури та спорту. Спочатку пропонувалось профінансувати тільки половину потреби – 840 тисяч з 1 млн 320 тисяч. Однак голова бюджетної комісії, депутат В. Мамедов, виступив з проханням забезпечити діяльність дорослої футбольної команди м. Ніжина в розмірі 300 тисяч грн. Депутати проголосували за його пропозицію, а також вирішили виділити ще додатково 180 тисяч на потреби ДЮСШ. Таким чином, фінансування програми розвитку фізичної культури та спорту становить 100% від потреби на рік.

2. Програма фінансової підтримки міської лікарні – 18 млн 350 тисяч (гроші планується витратити на енергоносії, зарплати тощо). Окремо на придбання медичного обладнання міськлікарні планується витратити 21 млн 674 тисячі. Частково скоротили відносно потреб кошти по пологовому будинку. В 2024 буде профінансована виплата заробітної плати в розмірі 5,9 млн, (потреба 6,8), енергоносії (6,8 млн) та інші потреби. 1,874 млн.

Найбільше було скорочено фінансування відносно до потреб на соціальну сферу, обороноздатність та цивільний захист населення, культуру та безкоштовне харчування пільгових категорій в закладах освіти.

На виконання Програми громадських робіт, спрямовану на забезпечення тимчасової зайнятості безробітних громадян закладено 216 тисяч замість необхідних 416 тис.

По комплексній програмі ТРО замість 7,5 млн буде виділено 3,9 млн. Слід зазначити, що за цією програмою передбачена підтримка ЗСУ. Як бачимо, не так вже й багато хочуть спрямувати на цю підтримку в наступному році.

За Програмою «Турбота», що має на меті підвищення якості життя незаможних верств населення, збереження пріоритетних напрямків соціального захисту, запобігання поглибленню бідності шляхом виконання соціальних зобов’язань Ніжинської міської ради при потребі 33 млн 900 тис. виділили всього 7 млн 560. У цю суму включені наступні соціальні допомоги (безкоштовне зубопротезування, пільговий зв’язок, різні види матеріальних допомог тощо).

На харчування учнів пільгових категорій пропонується виділити 8 млн 923 тис, при потребі 28,5 млн. І це тільки на перше півріччя.

По Програмі пожежної безпеки та Програмі забезпечення житлом учасників АТО в 2024 році виділення коштів не планується.

Отже, проаналізувавши лише частину програм, фінансування яких приймалось на наступний рік, можемо стверджувати, що соціальний захист та безпека громадян, а також підтримка ЗСУ, як і в 2023 році, продовжують «пасти задніх». Щодо витрат на освіту, благоустрій та інші некритичні статті, на жаль, ми не можемо поки робити висновки. але наступна сесія Ніжинської міської ради все розставить по своїм місцям.

Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь