Чому освячують свічки на Стрітення?

Завтра, 2 лютого, відзначатимемо свято Стрітення Господнього, згадуючи євангельську подію, коли на 40-й день після Різдва Ісуса Христа, виконуючи тогочасний закон, Богородиця та праведний Йосиф Обручник принесли Богонемовля до храму, щоби посвятити Його Богові і віддати за Нього символічну пожертву.

Це свято є унікальним за своєю богослужбовою традицією, адже воно водночас присвячене прославленню і Спасителя, і Його Пречистої Матері. Серед богослужбових особливостей – Чин малого освячення води, а також Чин освячення свічок. Особливе освячення свічок – відносно нова традиція, яка поширилася на наших землях з XVII століття. Її основоположником вважають Київського митрополита і святителя Петра Могилу, який у своєму відомому «Требнику» 1646-го року помістив кілька нових чинопослідувань, серед яких був і Чин благословення та освячення свічок на Стрітення Господнє.

А загалом традиція освячення свічок походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день свята Стрітення хід містом із запаленими світильниками, які благословлялися священниками. Ця процесія символізувала входження Господа Ісуса Христа – Світла для світу – до Єрусалимського храму. А символічний зміст цього полягав у тому, щоби нагадати про Світло Христове, яке просвітлює всіх.

«Стрітенським» свічкам приписують різні надприродні властивості, побутує багато народних забобонів про «захист» від грому, блискавки, пожежі тощо. Але не варто впадати у неправдивий містицизм чи маловір’я: оберігає не свічка, а – Господь.

Церковна свічка – це символ, а не талісман чи магічний амулет. Це видимий символ молитовного звернення людини до Бога. Немає жодних церковних приписів щодо вимоги, наприклад, нести запалену свічку аж додому, щодо строків її зберігання, або щодо матеріалу, з якого вона «має» бути виготовлена. Це все традиції, які пов՚язані з тим, що у свято Стрітення свічки освячуються за особливим Чином, тому і увага до них – особлива.

До «стрітенських» свічок варто ставитись благоговійно і з пошаною, як і до будь-якої іншої освяченої речі. Їх можна засвічувати вдома, під час домашньої молитви. У молитві освячення священник просить Христа Спасителя освятити ці свічі світлом Його благодаті: «Дай, Милостивий, щоб, як це світло, огнем видимим запалене, проганяє нічну пітьму, так щоб серця наші, огнем невидимим, цебто світлістю Духа Святого, просвічені, оминули сліпоту всіляких гріхів; щоб змогли ми очищеним оком душі бачити те, що Тобі благовгодне і для нашого спасіння благопотрібне, і щоб сподобитися нам перемогти темні небезпеки цього світу і досягнути світла безперестанного».

Тож приходьте до наших храмів у свято Стрітення Господнього на Божественну літургію аби закликати у своє життя, діяльність, думки і помисли Боже благословення. І нехай запалена вами «стрітенська» свічка буде символом зустрічі з Богом.

#Церква_з_тобою

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь