Було Перше Травня, а стане Сонячне – на Ніжинщині прийняли рішення про перейменування села

 

 

 

 

В топоніміці населених пунктів Ніжинщини ще досі представлені назви, пов’язані із діяльністю і політикою срср та комуністичного руху. Як наслідок, маємо такі собі ідеологічно-лінгвістичні покручі.
Прикладом такого топоніму є назва села Перше Травня Ніжинського району Бахмацької ТГ. Це село було внесене в “Перелік населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку” (дата оприлюднення 27 червня 2023 року). Підставою для перейменування є те, що в назві населеного пункту «Вшановується» 1 травня як Міжнародний день солідарності трудящих, що після встановлення радянської влади є яскравим прикладом масової радянської ідеологічної топонімічної номінації, спрямованої на глорифікацію пролетаріату як гегемона класової боротьби, рушійної сили жовтневого перевороту 1917 р. та майбутньої «світової революції». Після формування Переліку, протягом наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна була подати до Верховної Ради свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування.
На черговій сесії Бахмацької ТГ (23 січня 2024 року) Бахмацька міська рада прийняла рішення підтримати результати консультацій з громадськістю (зборів) жителів населеного пункту – села Перше Травня Ніжинського району Чернігівської області щодо перейменування його на село Сонячне.
Згідно діючого порядку, пропозицію щодо перейменування подано на розгляд Верховної Ради України. Після розгляду ВРУ винесе відповідну Постанову і тоді населений пункт буде перейменовано.
Таким чином, відголосків тоталітарного комуністичного минулого на Ніжинщині стає все менше.
Наталія РУЛЬОВА


 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь