У Бахмачі хочуть закрити пологове відділення?

Нині мешканці громади активно обговорюють питання щодо закриття пологового відділення у Бахмацькій міській лікарні. На сайті Бахмацька Міськрада надають роз’яснення з цього питання.

Пологове відділення у нашій лікарні дійсно підлягає закриттю за рішенням Національної служби охорони здоров’я України, на яке місцева влада, на жаль, ніякого впливу не має. Саме цей державний орган оплачує медичну послугу й тому ставить певні вимоги до її надання. Фінансування з місцевого бюджету без дозволу на надання цієї послуги НСЗУ неможливе.

Саме зазначеною Службою прийнято рішення скоротити ті пологові відділення, в яких за рік на світ з’являється менше 150 дітей. Останні роки, на жаль, спостерігаємо тенденцію зниження кількості пологів. У 2023 році у нашій лікарні їх було прийнято 127 ( з них 21 особа була з інших громад).

Бахмацька міська лікарня подавала на підписання пакет надання медичних послуг №7 «Медична допомога при пологах» на 2024 рік, та отримала відмову. Керівництво громади долучало до вирішення питання депутатів обласної та Верховної рад, але отримала роз’яснення фахівців, що НСЗУ прагне аби перинатальна допомога надавалася більш якісно, фаховими спеціалістами й в укрупнених спеціалізованих медичних закладах. Це політика держави. Не буде маленьких функціональних пологових відділень.

Маршрут пацієнта на пологи змінився. Тепер за викликом «103» пацієнти будуть доставлятись у Ніжинський та Чернігівський пологовий будинок. Екстрена медична допомога бере на себе повну відповідальність за транспортування вагітних.

Але якщо через самозвернення у приймальне відділення у вагітної жінки лікар помітить пологову діяльність, загрозливий для матері чи дитини стан (наприклад, відкрилася кровотеча), якщо це буде невідкладний стан, який потребуватиме оперативного родорозрішення, воно відбуватиметься в нашій лікарні. Для цього збережено персонал, можливості, все обладнання.

Лікарня і надалі буде максимально надавати послуги жіночому населенню. Для цього укладено з НСЗУ пакет «Ведення вагітних в амбулаторних умовах», тож буде продовжено взяття вагітних на облік у нашій лікарні, здійснюватиметься супровід вагітності від моменту запліднення і фактично до пологів. Будь-які загрозливі стани чи патології, які потребуватимуть збереження вагітності, лікування в стаціонарі, також розглядатимуться тут. Тобто стаціонарне гінекологічне відділення для надання якісних медичних послуг відкрите для жіночого населення Бахмацької громади.

Збережена і невідкладність та ургенція гінекології, залишаться й лікарський склад. На жаль, на сьогодні, маємо на обліку у лікарні лише 18 жінок «при надії», що дуже мало для відновлення повноцінної роботи пологового відділення.

Щодо роботи лікарні – маємо новину: цього року допомога хворим з інсультами надаватиметься на місці. Не потрібно буде транспортувати хворих у Ніжин. Також підтверджено пакет для надання дуже потрібної зараз послуги – реабілітації.

Тож за потреби жоден житель громади не залишиться без своєчасної та якісної фахової медичної допомоги.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь