Індексація пенсій з 1 березня: як зростуть виплати?

 

 

 

 

Індексація пенсій відбудеться з 1 березня цього року для понад 10 млн українців. Відповідне рішення ухвалив Кабмін на засіданні 23 лютого.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, під час індексації у березні пенсії буде підвищено майже на 8%.

Середній розмір підвищення складе 322 грн, а середня пенсія зросте до 5 717 грн. Індексація торкнеться більше 10 млн наших громадян: 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тис. пенсіонерів силових відомств, майже 100 тис. чорнобильців.

Крім того, з 1 квітня автоматично перерахують пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

Також у 2024 році вдруге поспіль відбудеться індексація найнижчих пенсій.

Середній розмір пенсії в Україні на сьогодні – 5 385 грн. Наразі 51% пенсіонерів отримують менше 4 тис. грн, водночас прожитковий мінімум становить 2 920 грн.

Як і минулого року, Кабінет міністрів України знову запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій. Він залишається тим же – 1,5 тис. грн, незалежно від категорії. 

Урядовці вважають, що таке обмеження дає змогу більш справедливо розподілити наявний фінансовий ресурс на здійснення індексації та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують найменші виплати. При цьому, за будь-яких розрахунків, підвищення пенсій становитиме не менш як 100 грн.

Щоб зайве не заплутати, резюмуємо узагальнено: чим більше людина отримувала – тим більшою буде її індексація. Чим більший страховий стаж має, тим більшим буде основний розмір пенсії, який теж впливає на індексацію. Якщо б уряд не встановлював обмежень, то максимальна індексація могла би сягати і 2-2,5 тис. грн”.

Мінімальні доплати у 2023 році отримували ті, хто вийшов на пенсію після 2020 року. Їм додавали +100 грн. “Уряд так вирішив, бо показник середньої заробітної плати у них більший, ніж у решти, – констатує юрист. – У 2022-ому їм додавали по 135 грн”.

Володимир Максимчук, очільник управлінням соціального страхування і пенсійного забезпечення Федерації профспілок України зазначив: “У нас дуже низький рівень пенсійного забезпечення. Індексація, звичайно, покращує матеріальний стан пенсіонерів. Але будь-яке підвищення залежить від того, як надходять кошти до системи соціального страхування і Пенсійного  фонду. На жаль, небагато отримують додатково ті, у кого низький розмір пенсії. Для тих, у кого більший, – щомісяця близько 10 відсотків вже є суттєвими”.

Однак пенсіонери під час Великої війни навіть із найменших пенсій примудряються задонатити кошти на потреби ЗСУ – тільки би пошвидше перемогти ворога.


Джерело: Укрінформ
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь