Мовчазні жертви війни: як страждають тварини від вторгнення окупантів

 

 

 

 

Ранок 24 лютого 2022 року. Збираємо пожитки, пам’ятні речі, сумбурно хапаємо документи та гроші. Одягаємо дітей, і, звичайно ж, збираємо тварин. Довеземо чи ні?

Складно уявити, скільки цих беззахисних створінь постраждало під час війни. Тварини із екопарку Фельдмана у Харкові, звірі, яких вивезли з окупованих територій, улюбленці, яких українці забирали зі страхом, чи зможуть взагалі довезти із собою – все це про те, як страждають тварини від початку повномасштабного вторгнення окупантів.

Як змінилося життя тварин під час війни

Початок великої війни перетворив тварин на мовчазних жертв обставин більше, аніж будь-коли.

Страх, голод, господарська безвідповідальність, знущання, неможливість переїзду, антисанітарія, значний негативний вплив на нервову систему, роззосередженість та відсутність нормальних умов для життя або, навіть, виживання – це те, що ускладнило чи унеможливило їх життя.

Масові пожежі, обстріли, перебування на тимчасово окупованих територіях – лише кілька жахів, від яких страждають наші улюбленці.

«Війни в усі історичні часи – це дуже кривава, руйнівна і неприємна для суспільства частина існування. Тим паче, що нинішня війна, яку ми відчуваємо – гібридна, у якій використовують сучасну вогнепальну зброю. Вона приносить колосальні людські жертви, а окрім соціуму, війна негативно впливає і на живий світ тварин»,  говорить доцент кафедри біології ПНПУ ім. В. Г. Короленка Віктор Закалюжний.

Домашні тварини перетворюються на дворових, безпритульні – на жертв окупантів, фермерські – нерідко страждають від артилерійських обстрілів, звірі у зоопарках та заповідниках стають спрямованою ціллю росіян, а жителі лісів, степів та морів страждають, певно, більше за інших.

Від чого страждають тварини під час війни

Під час бойових дій тварини перебувають у стресовому стані, переживають шок та дезорієнтацію. Нові звуки, запахи, орієнтири, люди та обставини сильно впливають на цих істот. Від вторгнення та дій окупантів звірі помирають, зазнають каліцтв, вимушені тікати та перебувають на межі зникнення.

Масові пожежі на територіях бойових дій

Масштабні пожежі стали однією з причин загибелі тварин під час війни. Ворог робить окопи та кочує в лісах. Навмисно чи випадково під час зіткнень із нашими військовими, росіяни влаштовують підпали, які потім винищують не лише ліси, степи чи луки, а й їхніх мешканців. Звірі не встигають відчути наближення небезпеки та гинуть або отримують тяжкі опіки.

Жорстокість окупантів

Дуже багато тварин під час війни страждають від жорстокості та нелюдяності росіян. Їм все рівно, кого вбивати та катувати, тому звірі повсякчас стають їх мовчазними жертвами.

У квітні 2022 року, після деокупації Ворзеля Бучанського району, що на Київщині, стало відомо, як росіяни жорстоко познущалися над свійськими птахами. Окупанти підвісили курей за голови на мотузки для випраної білизни. Фото: UAnimals

«Ці нелюди знущаються, катують та вбивають людей і тварин заради розваги, їм приносить задоволення страждання інших живих створінь. Цивілізований світ ніколи не збагне мету таких вчинків, але зрозуміло лише одне – у російських глибинках, звідки походять ті, хто зараз знищує все живе на нашій землі, нормою є те, що у нас називають психопатією», – відреагували на таку жорстокість у благодійній організації.

Відомі історії, коли на окупованих територіях росіяни морили звірів голодом, стріляли в них заради розваги, калічили чи вбивали.

Ракетні, артилерійські та мінометні обстріли

Тварини потерпають від постійних обстрілів не менше ніж люди. Під вогонь потрапляють їх прихистки, природні середовища та вони самі.

Нерідко окупанти обстрілюють притулки та зоопарки, або ж захоплюють їх та використовують тварин як живий щит.

У перший день повномасштабної війни росіяни запустили п’ять снарядів, які влучили у «Фельдман-Екопарк», що знаходиться на Харківщині. Унаслідок цього загинули мешканці притулку. Фото: Олександр Тодорчук

«Їм все одно кого вбивати. Російський окупант прийшов не просто за владою. Вони хочуть вбивати все живе. Беззахисних людей, тварин», – сказав засновник UAnimals Олександр Тодорчук щодо цієї трагедії.

Згодом загарбники завдали удару по сімейному екопарку «Ясногородка», що знаходиться на Київщині. Унаслідок атаки загинула частина тварин, багато з них постраждали.

Тоді власник закладу зазначив, що через постійні бомбардування, понад три тижні не мав доступу до тварин та не міг їх навіть погодувати чи напоїти, не кажучи вже про безпечну евакуацію своїх улюбленців.

Також усю Україну облетіла історія пса Крима, який в один момент через рашистський обстріл 29 вересня 2022 року залишився без господарів та оселі. Переживши такий жах, тварина не змогла адаптуватися та попри догляд і турботу померла.

«Російська підлість та її злочини, інколи досягають своїх результатів», – написав тоді заступник міського голови Дніпропетровської міськради Микола Лисенко.

Гучні вибухи також дуже впливають на нервову систему тварин, адже інколи вони не в змозі пережити такий стрес, спричинений необхідністю адаптуватися до нової реальності, звуків та обставин.

Недбалість та безвідповідальність господарів

Усі люди різні, і війна показала це, як не змогло б ніщо інше. Хтось покине всі речі, але забере своїх домашніх улюбленців, нестиме їх на руках, ділитиметься їжею та водою, але не залишить того, за чиє життя та безпеку відповідає. А хтось збере речі, документи та гроші, а улюбленця, якого колись прихистив, залишить у зачиненій квартирі чи на подвір’ї будинку та буде втікати.

Домашні тварини за своєю природою здебільшого беззахисні тварини, адже звикли та адаптувалися до людського піклування. .

Війна також показала і випадки недбалості господарів домашніх улюбленців. Так, наприклад, одна дівчина, виїжджаючи з Херсону на початку березня, вирішила забрати із собою свою маленьку собачку. Утім, не особисто, а транспортувавши поштою.

Насправді, це не поодинокі випадки, адже користуючися послугами саме логістичних компаній, люди часто таким чином забирають своїх тварин. Але цей випадок став жахливим.

Певно, господарка хотіла як краще, тому дала собаці снодійного, але, як виявилося, завелику дозу. Тварина загинула, а сама дівчина згадала про улюбленицю майже через рік від початку повномасштабної війни та транспортування. Людина, яка розповіла цю історію, побажала залишитися анонімною.

Ті, хто залишає своїх улюбленців, утікаючи від небезпеки, інколи не розуміють, що прирікають їх на загибель, голодну смерть або нелюдську жорсткокість з боку ворога.

«Війна – це страждання не лише людей, а й тварин. І людяність – це дбати і про перших, і про других. Беріть тварин, які залишилися самотніми», – сказав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коли забрав до себе додому собаку з Маріуполя.

Війна згубно впливає на нервову систему тварин

Вплив війни на нервову систему тварин недооцінений. Чимало з них не в змозі пережити гучні звуки вибухів, переїзди разом із господарями та загальні панічні настрої, які передаються їм від людей. Так, на жаль, відомі непоодинокі випадки, коли домашні улюбленці помирали під час виїзду з окупованих територій, або ж у дорозі, переїжджаючи в більш безпечні місця.

Найчастіше це стосується домашніх тварин у містах чи селищах, наприклад, котів, які здебільшого перебувають у квартирах. Адже вони звикли сидіти в затишній оселі, і коли господарі нашвидкоруч збирають тварину, щоб переїхати в інше місце, тварини можуть не витримати такого раптового нервового навантаження.

Дикі тварини також страждають від війни, а особливо ті, які проживають у лісах, луках та степах, адже там, зазвичай, проходить найбільше бойових дій. Звуки вибухів та обстрілів – це сильне звукове навантаження на психіку тварин. Коли звірі це чують, вони відчувають себе у небезпеці. Внаслідок цього втрачають спокій, їхні вчинки стають нераціональними. Тварини втікають, та нерідко перетинають великі автошляхи, мігрують на десятки кілометрів, а потім не можуть знайти безпечну дорогу додому.

Окупанти руйнують місця проживання звірів

Воєнні дії також призводять до руйнування місць проживання тварин. Звірі та птахи відчувають небезпеку та часто кидають свої гнізда чи нори, залишаючи там все, і таким чином, втрачаючи потомство. Через війну тварини не можуть потурбуватися про своє потомство, дуже швидко втікаючи з одного місця до іншого, тому новонароджені звірі часто просто гинуть, не встигаючи вирости.

Для жителів морів ситуація зараз чи не найгірша – води забруднюються хімічними речовинами під час вибухів у акваторіях, росіяни фізично знищують морське середовище, розміщуючи там ракетоносії.

Розбиті притулки, спалені ліси та степи, забруднені моря, загиблі звірі та птахи. Тварини на межі зникнення – наслідок загарбницької війни росіян.

Заблокований доступ до тварин

Як зазначає Віктор Закалюжний, такі свійські тварини як корови, вівці та кози також страждають під час обстрілів. Вони налякані військовими діями, та не допускають до себе господарів, які доглядають за ними, годують та поять. Почасти це приводить до виснаженні чи смерті.

Волонтери зіткнулися з такою проблемою як неможливість дістатися до тварин: постійні бомбардування евакуаційних коридорів чи притулків, захоплення росіянами екопарків та ферм не дають небайдужим врятувати цих створінь.

Як вплинуло вторгення росіян на беззахисних тварин

Засновник організації захисту та порятунку тварин UAnimals Олександр Тодорчук у листопаді 2022 року заявив, що понад 80 видів тварин в Україні знаходяться на межі зникнення через вторгнення росіян. Станом на листопад 2022 року, за словами Тодорчука, окупанти вбили вже понад 10 000 000 тварин, та цілеспрямовано продовжують обстрілювати природні парки, зоопарки, притулки та заповідники. .

Важливо пам’ятати, що всі ми можемо допомогти нашим тваринам, врятувати їх та вберегти від жорсткості.

Це можна зробити багатьма способами:

  • надіслати гроші волонтерам;
  • нагодувати;
  • евакуювати;
  • прихистити;
  • напоїти;
  • вилікувати.

Вони не можуть захистити себе самі, тому це повинні для них робити ми, люди.

Найбільші організації, які допомагають тваринам, постраждалим внаслідок війни

Якщо ви хочете допомогти тваринам, які постраждали від війни, у вас є безліч варіантів, як це зробити. Так, небайдужі люди створили першу в Україні спільноту, яка опікується добробутом тварин постраждалих від війни. Ця ініціатива об’єднує волонтерські та зоозахисні організації в Україні. Волонтери займаються придбанням корму для звірів, обладнання для ветклінік.

  • UAnimals – гуманістичний рух за права тварин, від початку повномасштабного вторгення опікуються захистом, евакуцією та безпекою постраждалих;
  • Save Pets of Ukraine – всеукраїнська ініціатива допомоги чотирилапим під час війни;
  • «Допомога українським тваринам» – волонтерська група.

Також можна допомогти місцевим волонтерам, які займаються порятунком тварин. Ніколи не варто забувати, що ця війна жорстока до всіх, і наші улюбленці страждають від неї так само, як і ми всі. Ми можемо про них попілкуватися, допомогти та врятувати, і це, нині, наш обов’язок.

Джерело: Сіль Медіа

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь