Не несіть пластикові квіти на кладовища

Наближаються поминальні дні. Люди знаходять час, йдуть на місце вічного спочинку тих, хто пішов у засвіти, прибирають могилки, несуть квіти… І хоча вже роками говорять про те, що не місце на кладовищі штучним квітам, але все одно знаходяться такі, що несуть, і продають…

Можливо, тому, що вони коштують дешевше, ніж живі, яскраві, та й зберігаються довше.

Але ж скільки шкоди несуть в собі!

“Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном. Під дією сонячних променів, вони можуть не тільки виділяти неприємний запах і після відвідування кладовищ, може погіршитись самопочуття, а й стати причиною пожежі. Достеменно невідомий склад пластику”, – пише ekoltava.org.

Штучні квіти КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювати й закопувати!

Під час горіння такі матеріали виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та  сірки та діоксини.

Ці речовини викликають:

  • подразнення слизових оболонок носоглотки, очей;
  • посилюють негативний вплив хронічних захворювань;
  • провокують виникнення пухлин;
  • послаблюють імунітет;
  • викликають безпліддя та природжені патології.

В результаті спалювання штучних квітів в радіусі 24 км простежується діоксинове забруднення. Діоксини просочуються в грунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому, що, у свою чергу, призводить до повної втрати ґрунтом його природних властивостей.

Формальдегід потужний канцероген, який сприяє виникненню онкологічних захворювань, подразнює дихальні шляхи, а у великій концентрації є ядовитим.

Фенол викликає порушення в роботі нервової системи, а оксиди сірки та азоту можуть стати причиною задишки, запалення та набряк легенів.

Штучні квіти не можна і засипати землею, адже термін їх розкладу до 200 років,грунт навколо забруднюється отруйними речовинами. І чим старіше кладовище, тим небезпечнішим є перебування людини на ньому довгий час.

 Утилізувати квіти відповідно до вимог також неможливо, оскільки у нас немає сміттєпереробного заводу.  Тому шкоди від такої “краси” набагато більше, ніж “милування” ними декілька годин під час поминальних днів.

До речі, традиція приносити штучні квіти та вінки на кладовища поширилася на нашій території ще в радянські часи. Тим часом у Європі вона підтримки не знайшла, там відвідувати могили померлих йдуть з живими квітами.

Звісно, кожен приймає рішення сам, і ми не можемо нав’язати ту чи іншу думку. Але, все таки, поміркуйте над тим, що ви несете на кладовище: небезпечний пластик і сміття, чи живі квіти, вибір яких нині такий різноманітний… А можна посадити багаторічні…

Фото минулорічне з Ніжинського ринку

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь