Скільки коштують клумби в Ніжині? Мільйон чи два – неважливо, зате красиво

 

 

 

 

У Ніжині щодня можемо спостерігати, як саджають клумби та садять екзотичні дерева. На це в квітні-травні 2024 року було витрачено майже мільйон бюджетних коштів, а саме:

  • на придбання саджанців квітів однорічних – 319 тисяч 999 грн;
  • на придбання саджанців багаторічних рослин (квіти та дерева) – 359 тис. 900 грн.

https://zakupivli.pro/gov/tenders/UA-2024-03-04-007432-a/lot-5cb621190bef489dbe622fa82c2980ff

https://zakupivli.pro/gov/tenders/UA-2024-03-04-010802-a/lot-cd274555fdee424bbd87a82c0b8209bd

Також планується придбати декоративні мульчуючі матеріали на 140 тисяч грн та міндобрива на 58 тисяч (на 22 тисячі 370 грн вже закуплено в 1-му кварталі).

https://www.nizhynrada.gov.ua/files/2024-04-05/rqD17NcRke.docx

Таким чином озеленення міста обійдеться бюджету близько в 958 тисяч грн – майже мільйон. І це при тому, що міська влада неодноразово наголошує, що бюджет Ніжина в цьому році вкрай обмежений.

«Та хоч і два мільйони» – так вважає дехто з членів виконавчого комітету Ніжинської міської ради (прізвище поки не називаємо) – «адже красиво, – а на ЗСУ нехай жителі міста донатять».

У якості перевірених волонтерів називають міську раду, хоча жодного звіту цієї «перевіреної» організації про збори на допомогу для ЗСУ так і не оприлюднено за два з половиною роки повномасштабного вторгнення: ні скільки ніжинці перерахували на їхні рахунки, чи віддали особисто в руки, ні чеків, ні звітів про те, що і на яку суму було придбано, залишки на рахунках і т.д. – абсолютно ніде і нічого не оприлюднюється.

Хоча піаритись на темі допомоги ЗСУ наша міська влада дуже любить, однак чомусь оминає та замовчує тему благодійних коштів, які їм перерховують ніжинці, збирають працівники бюджетних установ, передають з різних заходів, зборів і т.д.

Квіти, дерева – то звичайно, гарно, якби за ними не приховували повну розруху в місті: некошена трава (на косіння виділено 1 млн грн.), ями на дорогах (27 мільйонів виділено на ремонт доріг), іржавий паркан виготовлений взагалі з незрозуміло чого, який встановили в ЗОШ №9. Куди не кинь оком – безлад, розруха, руйнація, яку прикривають квітами, щоб не так кидалося в око.

Щодо квітів, – так вони милують око і відграють досить значну роль у ландшафті міста і навіть як чинник психологічного здоров’я жителів громади. Але ж не за мільйон. Багаторічні квіти, посаджені в минулих роках нікуди не зникли і продовжують радувати око містян. Щодо однорічних – невже не можна було зібрати насіння, посіяти і висадити свої, докупивши якусь певну кількість більш вибагливих рослин, які важко виростити спеціалістам з озеленення. Можна було попросити в самих ніжинців допомогти зробити місто красивим. Нехай би хто може приносив квіти з дому, а комунальники б формували з них клумби. Яскравий приклад – по вулиці Незалежності жителі Ніжина облаштували 23  прекрасні квіткові локації. Та скажіть людям, щоб принесли саджанці квітів, а на мільйон закупите для ЗСУ те, що їм необхідно, – не знали б куди ті квіти садити.

Благоустрій міста – це не тільки витрачати кошти – це вміти їх економити, вміти організовувати людей, вміти правильно обирати пріоритети. На жаль, в Ніжині все не так.
Наталія РУЛЬОВА

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь