Їжачкова пора: а ви вже зустрічали їх цього літа?

“Ой, їжачок!”, – мимоволі вигукують діти, побачивши в траві маленьке диво, і присідають біля нього, аби обережно погладити колючки.

Зараз – пора їжачків, і, як тільки починає сутеніти, їх можна зустріти мало не в кожному дворі. Дітям – радість від такої зустрічі, дорослим – приємні спогади з дитинства, бо кожен з нас пам’ятає ці щирі емоції захоплення, коли випадково, в саду в дідуся, натрапляв на їжака.

За своєю природою їжаки — нічні тварини і одинаки, ведуть потайний спосіб життя. Вдень вони сплять, сховавшись в самостійно виритих норах, або оселившись у чиїсь спорожнілі житла гризунів.

А вночі тваринки виходять на полювання, але не віддаляються далеко від своєї домівки.

На жаль, багато їжачків гинуть саме під колесами автомобілів, намагаючись перетнути дорогу в нічний час…

Їжак – тварина всеїдна, але перевагу надає дорослим комахам, щипавкам, жукам, любить павуків, жужелиць, гусениць, ласує лимаками, мокрицями, дощовими черв’яками. У його раціоні присутні жаби, сарана, яйця птахів, ракоподібних і безхребетних тварин. Деякі їжачки харчуються ящірками, жабами, мишами.

Фахівці стверджують, що всі види сімейства їжакових стійкі до будь-яких, навіть найтоксичніших отрут, тому їжаки їдять отруйних змій і скорпіонів. Також не погребує їжачок падаллю і харчовими відходами. Ну і гриби, мох, жолуді, злакові насіння і будь-які солодкі ягоди — полуниця, малина, ожина – теє їсть.

За літо їжачок повинен добре відгодуватися, інакше під час зимової сплячки тварина може загинути. В стані анабіозу перебувають з жовтня по квітень.

Іноді люди пригощають їжаків молоком. Але цього не можна робити, адже дорослі тварини його не переносять, хоча й п’ють. Після такої вечері їм точно буде погано, тож краще так не робити.

Якщо ви знайдете дезорієнтованого їжака у своєму дворі, будинку чи на вулиці, покладіть його у картонну коробку в сухому, безпечному й тихому місці, щоб він міг спокійно відпочити.

Їжаки – вид під загрозою зникнення, вони абсолютно нешкідливі й дуже важливі для екосистеми. Тим паче середня тривалість життя їжака у природі становить лише 3 роки.

На жаль, при тому, що їжачки надзвичайно милі, вони   теж можуть бути хворими на сказ. Розкажіть про це дітям, нехай будуть обачними!

Підготувала Валентина ПИЛЬНИК

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь