І пиво зварити, і кров зупинити: на Чернігівщині можна зустріти універсальну рослину, яку використовують у кулінарії, медицині та навіть у пивоварінні

 

 

 

 

З молодого листя і стебел цієї рослини готують салати, супи та пюре, а сухе коріння використовують як ароматичну речовину замість гвоздики і кориці.  А називається вона Гребінник прибережний або Гравілат річковий, у народі «водяний бадан», «Чортові головки». Росте на вогких луках, вільшняках, заболочених місцях, у лісах і чагарниках, по берегах річок, озер. Поширений по всій Україні, крім крайнього Степу. У нас на Чернігівщині можна зустріти у Ічнянському та Мезинському парках. 

Гравілат містить в собі алкалоїди, ефірну олію, аскорбінову кислоту і каротин. А ще дубильні речовини, завдяки яким цю рослину використовують у пивоварінні (кладуть у пиво, щоб воно могло довго зберігатися і не скисати). Через такий багатий склад його також використовують у народній медицині, де він має кровоспинні, знеболювальні, в’яжучі та загально зміцнювальні властивості. Крім того, Гребінник є антисептиком і слабким заколисливим засобом. 
Джерело: Чернігівщина туристична

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь