На Чернігівщині почастішали випадки укусів тваринами: за меддопомогою звернулися 722 людини

У Чернігівській області за 5 місяців поточного року на 13% збільшилась кількість звернень за антирабічною допомогою. Звернулося 722 особи з приводу укусів тваринами.

Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Лікування призначили 184 постраждалим від укусів, із них отримала  антирабічне щеплення  161 особа. 18 осіб, які відмовились  від  антирабічних ін’єкцій, мають потенційний ризик захворіти на сказ.

Сказ – це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання, яке передається через укуси, слину тварин.  Характеризується пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Інкубаційний період при захворюванні триває від 30 днів до 3-х місяців.  У деяких випадках він може складати 10-12 днів і навіть  до 1-го року.

Основне джерело хвороби в Україні – домашні, безпритульні (собаки, коти) та дикі (лисиці, вовки) тварини, які також є й резервуаром вірусу в природі.

Що ж робити, коли вас покусала тварина?

– Рану необхідно ретельно промити мильним розчином, а краї обробити 70% розчином спирту або 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку.

– Своєчасно звернутись за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші 14 днів від моменту зараження), перш за все, звернутись до травмпункту.

– Під час курсу антирабічних щеплень не пропускати процедури та не переривати курс, дотримуватись режиму, встановленого лікарем, не вживати алкоголю, уникати переохолоджень та перегрівань.

– Тварину, яка завдала ушкоджень людині, не вбивати, за нею необхідно спостерігати протягом 10 діб (при зверненні потерпілого за медичною допомогою лікувальний заклад інформує територіальні установи).

Зазвичай графік вакцинації проти сказу складається з 5 щеплень:     0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні.

Телеканал НЧ

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь