У музеї на Ніжинщині зберігається ножна дерев’яна ступа кінця ХІХ ст.

💛💙Здавна українці приділяли велику увагу первинній переробці харчових продуктів, у зв’язку з чим у їхньому господарстві існувало чимало різних відповідних приладів і засобів праці.💛💙

🌻Переробка зерна на борошно й крупи відбувалася за допомогою мех. споруд (млинів) і ручних знарядь – жорен і ступ.

У фондовій колекції КЗ “Бахмацький історичний музей імені Миколи Гнатовича Яременка” Бахмацької міської ради зберігається ножна дерев’яна ступа кін. ХІХ ст. з села Курінь.

Використовувалася вона для очищення зерна від лузги та його подрібнення на крупи. Ножна ступа була зручнішою і продуктивнішою в роботі.

Основна її частина – горизонтально покладена колода довжиною до 1,2 м і шириною та висотою до 0,5 м. У цій деревині видовбувалася макітра, куди засипалося зерно. До голови ззаду приладнувалися дві дерев’яні станини, як ноги, на яких пристосовувалася вісь (вал), а до неї – підйомка (коромисло) – довша спереду і коротша ззаду. До коромисла спереду прикріплювався досить масивний товкач із міцного дерева, який перетирав зерно, мак та ін.

Користувалися ножними ступами до 30-х рр. ХХ ст.🌻

Бахмацький історичний музей імені Миколи Гнатовича Яременка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь