Де насправді поховано Хайтовича і Мохового?

Нещодавно на одному з засідань депутатських комісій один із її членів зауважив, що бачив, як діти залазять на танк у центрі міста (біля Агротехнічного інституту). Депутат наголосив, що дорослі мають пояснити малечі, що під цим танком є поховання, тому робити таке щонайменше недоречно.

Мова йде про останки командира 215-го танкового полку 26-ї механізованої бригади 7-го гвардійського корпусу майора Ізраїля Хайтовича.

Тіло майора Хайтовича в 1943 році перевезли до Ніжина і поховали в центрі міста, на вулиці Шевченка, перед будівлею тоді ще технікуму механізації, де після звільнення міста було розміщено госпіталь. Місцеві старожили стверджують, що поруч із похованням Ізраїля Хайтовича і Сергія Мохового, чий прах теж покоїться неподалік, були ще могили. Так це чи ні – достовірно невідомо.

Утім, зі слів місцевих істориків і краєзнавців, покоїться Хайтович не зовсім під самим Т-70, як це відомо більшості, а наполовину – на тротуарі, а наполовину – на проїжджій частині дороги!

“Скоріше за все, Хайтовича поховано перед танком, – стверджує ніжинський історик, дослідник, краєзнавець Роман Желєзко. – На момент поховання бульварної частини, як такої, не було, а була роз’їжджена ґрунтова дорога, вузька і не роздвоєна.

Це стовідсотково вірна інформація, бо років 10 тому підіймалося питання питання ексгумації та перенесення тіла Ізраїля Хайтовича з центру Ніжина на Троїцьке кладовище, і було проведено георадарне обстеження, щоб визначити, де саме покояться залишки тіла. Родичі покійного майора з власних міркувань ідею перепоховання не підтримали. Тому є вагомі підстави стверджувати, що прах лежить фактично під нинішнім тротуаром”.

І не один – як мінімум, там є ще одне поховання –  могила С. П. Мохового. Припускаємо, що і його поховано теж так само.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь