Село Ставок. Є таке, між Ніжином і Носівкою…

Проїжджаєш дорогою, і ловиш себе на думці, що не розумієш: закінчився той Ставок, чи тільки почався. Здається, що того села – жменька. Хати затінені густими садами, під ворами дикі квіти сусідять з домашніми нагідками, а людей і не видно.

Заїжджаємо на вулицю, де аж очам стає боляче від зеленого кольору, а старі вишні тягнуть віти просто на дорогу, якою, не поспішаючи, прямує чоловік.

“Що ви тут шукаєте, немає тут нічого, – розводить руками Олексій (так назвався). Ні лікарні, ні старостату, ні школи.

Купить нічого не купите, бо й магазину в селі нема. Був один, а з 2020 року і той не працює. Хліб та продукти у нас привозні, машиною возять двічі на тиждень, в понеділок і суботу. А чогось добрішого як схочеш, то у Дослідне їдь, чи в Носівку”.

-Скільки людей проживає у Вашому селі? – запитую.

-Ой, мало!, – махає рукою чоловік. (Вікіпедія пише, що станом на початок 2023 року у Ставку нараховували 206 осіб, – Авт.). Півсела вимерло, півсела залишилося, ну чоловік 100 може й є. Порожні хати он всюди, а подекуди – діди в хатах сидять. Мені 70, а там ще старіші”.

Трохи далі зустрічаємо ще одного 70-річного чоловіка, і теж (аж дивно) – Олексія.

“Та що тут, половина вулиць порожні. Старостат – у Володьковій Дівиці. Дітей навчатися у Дослідне автобусом возять, і з нашого, і з інших сіл. Гімназія там гарна, двоповерхова, я теж її в свій час будував”.

Досліднянська гімназія, в якій навчався полеглий Герой Андрій Сідоров…

-А чого село Ставком назвали?

-Бо воно з боків було оточене двома великими ставками, але вони вже давно повисихали. Рибалити тут нема де, на Десну їздимо. А в нас в колодязях цієї весни нарешті вода з’явилася, а то п’ять років не було нічого. Тепер можна набрати три чистих відра, а далі вже буде каламуть”.

Староста Володьководівицького старостинського округу Олександр Гаврилко говорить: “У Ставку нема ні ФАПу, нічого нема. Торгівля виїздна, пошта пересувна. За лікуванням селяни звертаються до нас, у Володьково-Дівицьку амбулаторію. Наші сімейні лікарі (їх двоє) з ними заключили декларації, а один із них, Скрипа Дмитро Дмитрович, зачасту виїжджає на прийоми додому. Бо жителі Ставка, переважно, всі люди похилого віку.

Діток новонароджених у Ставку немає. Взагалі по всьому старостату від початку року народилося всього 4 діток”.

Зникає село. Це завжди сумно, бо колись тут вирувало життя: разом з деревами, які зараз височенні, гойдаються від вітру, росли діти, у вікнах горіло світло, а за столом увечері збиралася вся родина. А зараз лише одинокі пенсіонери, огортаючи плечі спогадами, бережуть це село. Ставок живе, допоки живі його мешканці…

Валентина ПИЛЬНИК

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь