Чому секретар боїться журналістів?

 

 

 

 

Резонансна кримінальна справа, в якій секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко виступав у ролі звинуваченого, привернула увагу багатьох ніжинців. Провладні ЗМІ чомусь оминули своєю увагою цей судовий процес, однак незалежні медіа: газети «Ніжинський вісник», «Свідомий погляд», «Носівські вісті» та сайт «Нежатин»  інформували жителів міста та Ніжинського району про перебіг судових засідань по цій справі. Більшість публікацій були написані журналісткою Наталією Рульовою, яка була присутня на засіданнях, що відбувались в Ніжинському міськрайонному суді та безпосередньо спілкувалась із звинуваченим після судового засідання в Новозаводському районному суді міста Чернігова. Ми поспілкувались з авторкою статей, в яких висвітлювався перебіг кримінального процесу по Юрію Хоменку.

– Наталія, секретар Ніжинської міської ради назвав ваші публікації маячнею, як ви думаєте, чому?

– Ну, йому ж треба було якось відреагувати. Якщо це маячня, то чому в редакцію не надійшло жодного спростування? Ті, хто читає написані мною статті, добре знають, що вони завжди мають під собою фактологічне підґрунтя. Це стосується і висвітлення кримінальної справи по Хоменку. На обох судових засіданнях, на яких я була присутня, я здійснювала аудіозаписи (згідно яких і писались публікації). Хоча секретар та його адвокат були проти цього, а на першому суді навіть проти моєї присутності в залі, однак судове засідання було відкритим, а в ніжинському суді поважають Закон та права журналістів.

– До речі, на другому засіданні суддя схвально висловилась про мою попередню статтю «Секретар Ніжинської міської ради просив дозвіл поїхати за кордон: репортаж із зали суду», сказала, що «Суд зауважив, що минулого разу засідання в публікації було відображено в достатній формі і, наприклад, у мене нарікань не було з приводу відтворення тих обставин, які відбувались на судовому засіданні: доволі повно, чітко було висвітлено дану подію».

– Тобто заява Юрія Хоменка про «маячню» – це чергова маніпуляція?

– Звісно, адже ні доказів, чому саме це, на його думку, маячня, ні спростування моїх публікацій нема. Це така ж маніпуляція, як і те, що він поряд із згадкою про свої кримінальні справи згадує трагедію в Охмадиті, куди прилетіла ворожа ракета. Це верх цинізму, на мою думку, проводити паралелі між порушенням закону місцевим чиновником та  цим горем.

– Однак чомусь про те, що він визнав свою вину у скоєнні кримінального злочину Юрій Хоменко не згадав, навпаки пише про свою перемогу. Якщо скоєння криміналу, порушення Конституції представником органів місцевого самоврядування, депутатом місцевої ради – це перемога, то тоді не дивно все те, що коїться в Ніжині, та суцільна розруха, кримінальні справи на керівників комунальних підприємств, розкрадання ними бюджету.

І дійсно, хоча секретарю і вдалося уникнути покарання, однак це не знімає його вини, яку він сам визнав. Порушення Юрієм Хоменком ст. 129-1 Конституції України – Основного закону, по якому живе наша держава, підриває довіру (внаслідок проступку) до нього як до носія влади, що призводить до приниження органу місцевого самоврядування та унеможливлює подальше виконання ним своїх обов`язків.

Кримінальний злочин, вина у вчиненні якого була визнана секретарем Ніжинської міської ради, є також порушенням даної ним Присяги щодо неухильного дотримання Конституції України та законів України (ст..11 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні») і може бути достатньою підставою для дострокового припинення його повноважень (ст.75 п.2 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» (Територіальна громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони порушують Конституцію або закони України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень)).

Вважаємо, що таким людям, не місце ні в органах місцевого самоврядування, ні серед депутатів.

Скоро буде чергова сесія Ніжинської міської ради, ніжинці чекають від депутатів відповідної реакції, зважаючи на те, що хоча кримінальну справу і закрили у зв’язку із зміною обстановки, однак вина Юрія Хоменка у вчиненні кримінального злочину доведена, адже він її визнав в ході слідства.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь