ПОРЯТУНОК СЕРПОКРИЛЬЦІВ: ЗУСТРІЧАЛИ ТАКИХ ПТАШОК У НІЖИНІ?

 

 

 

 

Чи доводилося вам знаходити на землі стрижів, які не можуть злетіти?

Мій 8-річний син за це літо приніс додому вже третього такого. Першого ми виходили, живий-здоровий, випустили. Другий, на жаль, був надто слабкий, майже не їв, пив лише воду….

Днями Свят вибіг у двір, з балкона бачу – шукає якусь картонну коробку. Приходить додому вже з пташкою в руках. «Думав, це буде мій секрет, – дивиться прямо в очі, – але ось, знайшов! Не випущу, бо коти з’їдять».

Стрижі, або, як їх ще називають, серпокрильці, майже все своє життя проводять у небі. Знавці стверджують, що в небі вони полюють, і п’ють, відпочивають і навіть сплять.

Стриж, який опинився на землі, сам уже не злетить. Усі ці птахи у такому випадку потребують допомоги. Побачивши серпокрильця на землі, залишати його там не можна, бо, швидше за все, він загине від голоду, або стане жертвою хижаків.

Як облаштувати місце для птаха

Потрібна коробка з високими бортами. На дно покладіть чисту тканину. Пташка не любить протягів та прямого сонячного проміння.

Чим та як годувати серпокрильців

Стрижі – комахоїдні птахи! Їдять цвіркунів домових, цвіркунів бананових, тарганів мармурових або тарганів туркменських. Нічого іншого їм не пропонуйте!

Маленького серпокрильця, за словами фахівців, потрібно годувати кожні 2-2,5 години, починаючи з кількох комах. Протягом дня, якщо пташеня добре перетравлює їжу, порцію потрібно збільшити до норми: 8-10 штук довжиною 1,5 см за один раз. Дорослого стрижа годують близько чотирьох разів на день по 10-12 комах довжиною 1,5 см.

Корм має бути свіжим. Сухих та консервованих комах давати не можна. Заморожених тарганів треба промити, зігріти, відрізати лапки. Годувати дорослого серпокрильця треба вручну – самостійно вони їсти не вміють. Поїти птаха теж слід, але мінімально, пропонувати буквально по декілька крапель. Для цього можна використовувати шприц.

Також птахи потребують вітаміну В1: давати два рази на тиждень по 1 краплі. Купити його можна у звичайній аптеці.

Коли відпускати на волю

На волю здорового стрижа випускають на відкритій місцевості у сприятливу погоду з вагою 38-40 грамів.

Підготувала Валентина ПИЛЬНИК

У статті використані матеріали з сайту Суспільне Дніпро

Фото з відкритих джерел

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь