Ніжинці вимагали справедливих вимкнень електроенергії. Фото

16-18 годин без світла і без води.

Сьогодні на площі біля виконкому було людяно: ніжинці зібралися на мітинг, аби достукатися до керівництва міста, щоб ті сприяли створенню об’єктивних графіків відключення електроенергії по місту.

Повідомляє Нежатин.

Після хвилини мовчання о 9 ранку, влада поспішила назад у кабінети з кондиціонерами, але містяни зупинили її словами: “А ми?!”, і “обранці” змушені були залишитися та вислухати.

Люди говорили багато і емоційно. Хвилювало те, що багато будинків в Ніжині не бачать світла та води по 10-16, а то й більше годин! Виходять з ладу електроприлади, псують продукти, а що робити тим, у кого маленькі дітки, у яких взагалі окремий раціон?.. Біда з тими, хто живе у багатоповерхівках, де є ліфт, бо він не працює. А коли разом зі світлом зникає і вода, то це взагалі знущання. Та ще й таку спеку…

В той самий час мерія і чиновники на всю потужність користуються цілодобово кондиціонерами та всіми благами життя. Фонтани по місту працюють навіть під дощ…

А графіки відключення електроенергії змінюються щодня і, зі слів мітингувальників, трапляється це і без попереджень. Але ж є вулиці, де світло не вимикають взагалі. Чому так – можна лише здогадуватись, але ж це несправедливо, наголошували мітингувальники.

“Ми просимо переглянути графіки і внести в них корективи, – говорили ніжинці, – щоб розвантажити ті лінії, в яких по півдоби немає світла, додавши ті лінії, які чомусь на сьогодні не вимикають. Щоб усі були в однакових умовах і мали некритичні по часу відключення, адже все повинно бути справедливо. Ми розуміємо, що війна і всі усвідомлюємо виклики, але ж у місті можна зробити обʼєктивну реальність для всіх».

Представники міської ради, Вовченко, Хоменко та Смага поспішили завірити, що вони так само потерпають від відключень, як і всі, й вплинути на це не можуть, бо це вирішується на рівні області. Апелювали тим, що позавчора Кодола написав листа до голови правління НЕК «Укренерго» щодо дотримання справедливих графіків відключення електроенергії для всіх споживачів. Люди обурювались: а чому тільки позавчора, а до цього що три роки війни в цьому напрямку робила міська рада і її очільник?.. І самі ж собі відповідали: нічого!

Зустріч на сходах міськвиконкому вимагала продовження, і люди плавно перейшли до великої зали, де до розмови долучився депутат міської ради Сергій Охонько, а пізніше приєднався начальник Ніжинського РЕМу Володимир Самсоненко.

Сергій Охонько наголосив на тому, що якщо у 2022 році вся інфраструктура не була готова до таких ситуацій, то зараз уже 2024-й, і за цей час потрібно було зробити все можливе і неможливе, щоб розробити графіки справедливого відключення електроенергії і відпрацювати їх в роботі, а не чекати поки люди приїдуть до виконкому.

“Влада повинна приймати рішення, за потреби залучати депутатів та громадськість, і разом знаходити виходи з подібних ситуацій, а не замовчувати і нічого не робити в подібних проблемах, – зазначив Сергій Миколайович. – У мене питання: за ці три роки чи були проведені спільні депутатські комісії з РЕС, чи були сформовані графіки, чи були запропоновані виведення в одну лінію всіх інфаструктурних об’єктів, які ми не маємо права відключати, щоб всі чітко знали, коли і де буде вимикатись. Чи були проведені ці заходи? Оприлюдніть перепику з Обленерго та ваші пропозиції. Якщо на них не було відповіді, або вони були негативні, то що ви зробили для вирішення ситуації? Як добивалися рівномірного графіку, щоб у людей було більш-менш комфортне проживання, може, зібрали депутатів та громадскість, шукали якісь шляхи?.. Я можу сказати одне: не робилося нічого”.

Довго говорив і пояснював Володимир Самсоненко. Відповідав на питання, які хвилювали мітингувальників, зазначав, що Ніжинський РЕМ виконує вказівки Чернігівобленерго, і не може самостійно вносити правки у затверджені графіки. Але можна донести всю цю інформацію до керівництва райдержадміністрації, і, якщо військова адміністрація дозволить, зміни буде внесено. Міська ж влада так до ладу нічого і не змогла пояснити, що ж вони робили всі ці три роки для вирішення даної або подібних ситуацій.

Було створено ініціативну групу, яка й відправилася на прийом до Григорія Ковтуна.

Далі – буде…

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь