Лисиці перестали боятися людей: говорять жителі сіл Ніжинщини

На Чернігівщині зросла популяція диких тварин, зокрема лисиць. Жителі сіл, в тому числі, й на Ніжинщині, розповідають, що в пошуках поживи руді красуні не лише знищують дрібну лісо­ву фауну, а й прокрадаються до приватних госпо­дарств, щоб поцупити курку. Дехто з жителів сільської місцевості на Чернігівщині розповідає, що дикі гості до того втратили страх перед людьми, що вовки заходять у села, розривають собак, а лисиці крадуть домашню птицю.

Найстрашніше в тому, що лисиці є пе­реносниками смертельної інфекційної хво­роби — сказу, а от ефективного лікування від неї немає…

Коли хвора лисиця заходить у населений пункт, вона може покусати тварину, домашню птицю, чи людину. Це може бути основою для поширення сказу“, – попереджають фахівці.

До війни популяцію цих тварин у мис­ливських господарствах країни регулювали шляхом відстрілу. Ми не закликаємо до такого методу, бо нам тварин шкода, але він був. Нині ж цього не роблять. Ру­дих хижаків стає все більше й більше — мо­лодняк досягає статевої зрілості у 9-11 мі­сяців, вагітність триває 49-58 діб, лисиці приносять приплід на­прикінці весни. Потомство кожної — в се­редньому 4-8 дитинчат. Серед­ня тривалість життя лисиць у дикій природі — 7-12 років.

“Лисиць можна тепер в городі побачити, – говорить Ольга, пенсіонерка з села Кобижчі, що на Ніжинщині. – Шастають в пошуках їжі. Трохи лячно, бо якщо скажена, то щоб домашнім тваринам не передала.

Зайці теж бігають, особливо на світанку… Але зайці – то не страшно…”.

“А я навесні бачила лисицю, коли йшла на зупинку Попудренка (є така у вищезгаданому селі), – розповідає кобижчанка Вікторія. – Вона стояла праворуч від стежки, за кущами, не дуже близько, але так, що я її чітко бачила. Я злякалася. Тварина не зводила з мене очей. Я йшла, озираючись, а вона проводила поглядом. На щастя, не наблизилася. Гарна, що й казати. Але якось не до милувань було”.

Хижаки продовжують частіше заходити в населені пункти, бо не відчувають великої загрози.

Тож, як радять спеціалісти: якщо Ви побачили лисицю на своєму шляху, чи подвір’ї, спробуйте її налякати гучним звуком, якого вони бояться, або криком. І в жодному разі не біжіть до звіра, бо він може укусити.

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь