Трагедія в Оленівці торкнулася і Ніжинську громаду… Пам’яті Богдана Гришкевича…

29 липня 2022 року внаслідок російського теракту в Оленівській колонії загинув азовець Гришкевич Богдан Євгенович , позивний «Космос».

Богдан народився 6 липня 1993 року у Броварах Київської області. У дитинстві переїхав із батьками у Чернігівську область, пішов до школи у м. Ніжин. Потім родина оселилася у Чернігові. Хлопець мріяв стати військовим хірургом і здобув фах фельдшера у Ніжинському медичному коледжі.

Хотів стати хірургом, а точніше, військовим хірургом. Мав бажання рятувати інших. На жаль, з навчанням у вищому медичному закладі не склалося з фінансових причин, але все ж медичну спеціальність він освоїв.

У 2014 році Богдан Євгенович пішов служити до лав полку «Азов», який згодом став частиною НГУ. Брав участь в АТО, зокрема, у Широкинській операції 2015 року. Рятував побратимів, був неодноразово нагороджений командуванням.

«Син був там парамедиком», – розповіла мама Любов Олексіївна. Саме тоді Богдан і отримав позивний «Космос».

У 2018 році хлопець спробував повернутися до мирного життя, навіть звільнився зі служби, але за два роки повернувся до побратимів.

«Він пробував себе у цивільному житті, але йому було важко адаптовуватись до життя у великому місті, у Києві. І у 2020 році він знову повернувся в «Азов», – розповідала цивільна дружина Юлія.

Від перших днів повномасштабної війни з російською федерацією «Космос» брав участь в обороні Маріуполя – був санітаром відділення збору та евакуації поранених медичного пункту. Під час боїв пережив втрату двох найближчих побратимів.

Указом Президента України Володимира Зеленського від 25 березня 2022 року №168/2022 бойового медика за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, зразкове виконання службового обов’язку було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Богдан 17 травня 2022 року відправив своїй коханій повідомлення: «Я пішов. До зустрічі. Люблю вас». Того дня він із побратимами потрапив у полон.

Батько Богдана Євгеновича зазначив, що перед виходом з «Азовсталі» його син знищив телефон, про що попередив його у соціальних мережах.

«Йому дозволили подзвонити рідним. Ми говорили хвилин п’ять, Богдан казав, що все нормально, голос був бадьорий. Він, як і ми, сподівався, що колись та й відбудеться обмін», – сказав пан Євген.

Далі була Оленівка. Військові, яким вдалося звільнитися із полону, розповіли Юлії, що її чоловік встиг у цій колонії прочитати 28 книг. Навіть у неволі він займався самоосвітою і планував своє майбутнє з рідними.

Бойовий медик полку Національної гвардії України «Азов» Богдан Гришкевич (позивний «Космос») загинув 29 липня 2022 року під час теракту на території колишньої виправної колонії №120 у тимчасово окупованій росіянами Оленівці.

Уже після того, як Богдан Гришкевич загинув, указом Президента України Володимира Зеленського від 3 листопада 2023 року №726/2023 його було нагороджено орденом «За мужність» ІІ ступеня (посмертно).

Богдан був різносторонньою людиною – займався спортом, зокрема панкратіоном, стрільбою, самбо, був кандидатом у майстри спорту із дзюдо. Також захоплювався фотозйомкою на плівкових старих фотоапаратах, полюванням, скандинавською міфологією, історією вікінгів – навіть зробив собі кілька татуювань у вигляді рун.

«Він читав багато книжок, у тому числі і наукову фантастику. Взагалі, якщо на нього подивитися, то він на все мав свою думку. Розважливий. Коли спілкувалися з ним, то іноді здавалося, що він не з цього світу. Наче з космосу прилетів. Він просто особливий, не такий як всі, якось не вписувався у ці всі наші рамки, норми», – розповідала Юлія.

Нехай його душа знайде спокій у вічності, а ми завжди пам’ятатимемо його з повагою та вдячністю.

Вічна пам’ять Герою!

Відділ з питань ветеранської політики Ніжинської РДА

МИ ПИСАЛИ: Парамедик з “Азову”, якого знали в Ніжині: пам’яті Богдана Гришкевича…

«Космос» – бойовий медик, тато, герой, гордість і приклад, мужній воїн та справжній син України…

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь