“Перш, ніж обговорювати якісь зміни, їх треба озвучити і почути”, – Валентина Градобик

 

 

 

 

13 серпня 2024 року на сторінках нашого інтернет-видання було опубліковано статтю “Освіта “По-ніжинськи”, автором якої є Громадська організація: “Освіта. За зміни”.

Задля об’єктивності ситуації ми взяли офіційний коментар у начальника Управління освіти міста Ніжина Валентини Градобик.

Як зазначено у статті від ГО, “днями в Ніжині, а саме, в п’ятницю, 9 серпня, мала відбутися зустріч, організована громадською організацією: “Освіта. За зміни” з фаховим обласним юристконсультантом, який є потужним спеціалістом своєї справи, Людиною з великої літери“, на що Валентина Градобик коментує: “Як мало знати Управління освіти про ГО і їхню зустріч 9 серпня із обласним юрконсультом, якщо до нас ГО не зверталася, з нами не спілкувалися, і ми взагалі не володіємо інформацією, про якого саме юрконсульта йде мова.

Щодо того, що, цитую, “він допомагав вирішити юридичні проблеми багатьох освітян”.”, то зазначу, що  у нас майже всі юристи надають допомогу, освітянам в тому числі. Звісно, що будь-яка людина має право звернутися за допомогою.

У статті від ГО пишуть, що “було запрошено на цю зустріч голову Ніжинської профспілкової організації. Все було узгоджено і домовлено.

Зауважу, що голова Ніжинської профспілкової організації, Володимир Сорокін, не є підлеглим Управлінню освіти. Він є керівником незалежної профспілкової організації працівників освіти. Так, управління освіти заключило з ним колективну угоду про співпрацю, але не більше. Це зовсім різні організації, які працюють відповідно до укладених договорів про співпрацю.

Далі ГО пише, ніби то ця “новина чомусь дуже сколихнула Управління освіти Ніжинської міської ради, і тут почалося…“.

Управління освіти стоїть на місці, а фахівці працюють відповідно затвердженого графіка.

“Голову профспілкової організації міста Ніжина було не допущено до цієї зустрічі – людина під крапельницею опинилася, зала міськвиконкому, де мала проводитись зустріч, стала зайнятою, навіть дві зали для подібних прийомів!” – читаємо у статті від ГО.

“Людина під крапельницею (станом на ранок 14 серпня) не була на лікарняному, а перебувала на рибалці на Десні. Щодо зали виконкому, то Управління освіти не має до цієї аудиторії жодного відношення. У нас є свої зали, і всі офіційні зустрічі, які узгоджуються з управлінням освіти, відбуваються саме на території управління освіти та закладів, в наших актових залах, які обов’язково облаштовані укриттями.

Читаємо далі: “На зборах директорів, які були проведені в п’ятницю, о 14:00, громадську організацію: “Освіта. За зміни” згадали “незлим тихим словом”. Почалося залякування людей, які мали піти на цю зустріч! Шановні, що це діється??”.

Так, дійсно, о 14-ій годині відбулася нарада з директорами закладів дошкільної освіти. Питання №1 цієї наради – це готовність закладів дошкільної освіти до нового навчального року та осінньо-зимового періоду. Питання ГО “Освіта. За зміни”, враховуючи, скільки у нас є проблем у закладах дошкільної освіти, де не вистачає укриттів, і т д, не піднімалося і апріорі підійматися не могло, бо це не те питання, яке розглядається на оперативних нарадах директорів.

Наголошую, це була нарада директорів, вони працюють, відповідно до свого контракту, з 8:00 до 17:00, а зустріч мала відбутися о 14:00, то ж директор не міг потрапити на цю зустріч, бо в нього був би робочий час. І як можна “залякувати” людей, коли Управління освіти не бачило списків присутніх?

“Це вже йде пряме втручання в особистий простір людини, це є незаконно, це обмеження прав і свободи людини, мобінг!”, – пишуть у статті від ГО. Беремо “Цивільний кодекс України”: це її особистий час, не пов’язаний з виконанням посадових обов’язків. Як ми можемо знати, працює ця людина, чи ні? Якщо ми зараз говоримо про вчителів,чи вихователів, то вони працюють відповідно того графіку, який затверджено їхніми директорами. Управління освіти ці графіки не знає. У нас, на нараді, були присутні директори, які працюють з 8:00 до 17:00, тож логіки у цьому звинуваченні немає. Людина, яка опозіціонує себе як голова ГО “Освіта. За зміни”, писавши цю статтю, мала б розумітися у понятті особистого простору і виконання посадових обов’язків. То ж це аж ніяк не мобінг.

“На відміну, наші дії відбуваються відкрито, в рамках закону, без примусу, на добровільних засадах. Виходить, ні профспілки, ні громадські організації не мають права на співпрацю, надавати інформативну допомогу? Чи як це назвати? Це є “по-ніжинськи”?”, – пише ГО.

Зрозуміло ж, щоб надавати певну допомогу, чи консультації, між нами має відбутися, як мінімум, знайомство, бесіда, дві сторони мають озвучити і почути, далі б, можливо, ми б підписали меморандум про співпрацю. Про яку можна говорити допомогу, чи не допомогу, якщо ж ми не зайомі?

Підкреслюю: Управління освіти співпрацює з багатьма громадськими організаціями, ми відкриті!

“А чому б в профспілці не створити штат, який включає в себе юрист-секретаря, наприклад, і надавати безкоштовну юридичну допомогу освітянам, бо навіщо тоді та профспілка взагалі? Її потрібно робити дієвою, а не формальною”, – пише далі ГО.

Це питання не до нас, я, як начальник Упраління освіти міста Ніжина, не володію інформацією про штат профспілки. Та й посади юрист-секретаря немає в Україні, є юристконсульт. А в Україні є спеціальна організація, яка надає безкоштовну юридичну допомогу.

“Бо навіщо тоді та профспілка взагалі? Її потрібно робити дієвою, а не формальною” – це зауваження не до Управіння освіти, а до профспілки.

Щиро вдячні людям, які не залишаються осторонь від проблем, що виникають, вдячні тому невеликому колу депутатів, які підтримують нас і борються зі свівіллям влади.” – пише ГО.

І ми вдячні, але перш, ніж писати про проблеми загалом, їх варто було би озвучити.

У чому свавілля влади, зокрема управління освіти, про яке пише ГО?..

Підпис під статею “Громадська організація: “Освіта. За зміни”, але ж її мала вланим прізвищем підписати голова громадської організації, а не бути анонімкою.

Я, як начальник Управління освіти міста Ніжина, відстоюю нашу честь і гідність. Ми, його працівники, обговорюємо наявні проблеми і не боїмося виносити їх на загал. Але, перш, ніж обговорювати якісь зміни, їх треба озвучити і почути. А комунікації між вищезгаданою ГО і Управлінням освіти не було”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь