“Тут дихати нічим було”: чому помирає риба у річці Сейм

Риба у Сеймі почала гинути з минулого тижня – приблизно з 14 серпня. Зафіксували погіршення стану води у річці в лабораторії екологічної інспекції у Сумській області. В чому причина – в матеріалі Суспільного.

“День-два як почала риба сама по собі тонуть, а то ж такі плавали “лапті” вверх пузами, і воно ж воняє, запах оцей тухлих яєць, що просто караул. Як наче 20-річну каналізацію відкриваєш і воно тхне звідти, вода ж така ж”, – розповів про ситуацію мешканець села Чумакове Олександр.

"Тут дихати нічим було": чому помирає риба у річці Сейм

Мор риби у річці Сейм. Суспільне Суми

Чумакове розташоване біля річки Сейм. Олександр і його односельці розповіли: все почалося близько тижня тому. “Тиждень назад тут дихати нічим було. І вікна закривали, і плівкою заклеювали, з тієї сторони вітер як дмухне… я взагалі дві ночі не спав”, – додав чоловік.

"Тут дихати нічим було": чому помирає риба у річці Сейм

Мор риби у річці Сейм. Суспільне Суми

“Не можна ні дверей, ні вікон відкрити. Смрад такий пішов, такий як сіркою, смердюче таке, що нічого не відкриєш, неможливо ні по двору ходити, ні спати”, – розповіла місцева жителька Ніна.

“Було місяців два чи три назад, теж риба плавала вверх пузами, ну тоді якось швиденько пройшло, а це ж вже дуже довго держиться”, – додала пані Валентина.

"Тут дихати нічим було": чому помирає риба у річці Сейм

Мор риби у річці Сейм. Суспільне Суми

За інформацією обласної військової адміністрації, погіршення якості води у Сеймі зафіксували 14 серпня. За кілька днів було прийняте рішення встановити загороджувальні бони для збору загиблої риби. Також заборонено купання, вилов риби та використання води для господарчих потреб, біля Сейму встановили відповідні таблички.

Риболовля закінчилася, каже місцевий мешканець пан Микола: “Я сам збирався, думаю, осінь, так на щучку, а воно он яке”.

"Тут дихати нічим було": чому помирає риба у річці Сейм

Мор риби у річці Сейм. Суспільне Суми

Мертву рибу збирали представники громади та волонтери. Воду з Сейму досліджували у кількох лабораторіях області, зокрема, в лабораторії Держпродспоживслужби.

“В результаті було встановлено залишки хімічних речовин з-поміж заборонених пестицидів. Проводились дослідження на наявність залишкової кількості пестицидів. Ці дослідження — з результатом, який відповідає вимогам максимально допустимих рівнів цих забруднюючих речовин. Але ми дослідження ще продовжуємо, тому що рівень забруднення річки ще наявний, і ми досліджуємо ці показники в динаміці для того, щоб впевнитися остаточно, що ситуація в даному напряму стабілізувалася. Та концентрація пестицидів, яка була виявлена – вона не є причиною загибелі риби”, – розповіла начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Валентина Тищенко.

"Тут дихати нічим було": чому помирає риба у річці Сейм

Мор риби у річці Сейм. Суспільне Суми

Екологічна інспекція в Сумській області зафіксувала погіршення якості води у Сеймі, починаючи від 15 серпня, розповіла речниця Наталія Новак:

Найімовірніше причиною загибелі водних біоресурсів стала задуха, оскільки рівень розчиненого у воді кисню критичний. Такий рівень розчиненого кисню міг стати наслідком потрапляння забруднюючих речовин, наприклад, органічного походження. Екологічна інспекція продовжує відбирати проби у річці Сейм, і ми в кожній наступній пробі бачимо, що, на жаль, показники погіршуються”.

За даними екоінспекції, є підстави вважати, що погіршення стану води у Сеймі може бути пов’язане з активними бойовими діями на території Курської області. Лабораторні дослідження води продовжуватимуть, додала Наталя Новак.

Суспільне звернулося за коментарем до обласної військової адміністрації з приводу забруднення Сейму. Відповідь чекаємо.

Суспільне Суми

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь