Наркотики: живи погано, помри молодим

З метою донесення до суспільства, що наркоманія – це соціальна проблема, яка набирає обертів, продовжуємо цикл статей з прокурором Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області Сергієм МИРОНЕНКО.

Міф про те, що, вживаючи наркотики, можна жити довго та повноцінно – чергова вигадка наркодилерів для залучення нових клієнтів. Така ж, як історія про дідуся, який курить й дожив до столітнього ювілею. Всі чули про нього, але ніхто не бачив.

За даними фахівців із Науково-практичного центру наркології, людині, яка вживає наркотики внутрішньовенно, залишилося жити не більше 7-10 років. Якщо пощастить. Непоодинокі випадки, коли наркомани гинуть через 6-8 місяців.

Причин на те кілька!

Неякісний товар

Левова частка смертей наркоманів спричинена зовсім не передозуванням, а речовинами, якими «перекупники» розбавляють дози. Як свідчать дані перевірки, жодного разу не вдалося вилучити дозу нерозведеного героїну.

Другою за частотою причиною смерті наркоманів стає так званий комплексний прийом для посилення наркотичного ефекту. Поєднання наркотиків з алкоголем, ліками та іншими наркотичними засобами призводить до тяжких отруєнь, які викликають пригнічення функцій дихання, серцебиття та роботи нервової системи.

Захворювання на додачу

Третя причина – супутні захворювання: руйнація печінки, нирок та серця через хронічне отруєння організму, захворювання, що передаються статевим шляхом.

Найчастіший супутник наркомана – СНІД, зараження яким відбувається зазвичай через голку, пущену в компанії по колу. За деякими даними, до 80 відсотків усіх ВІЛ-інфікованих – наркомани.

Підраховано, що одна людина, яка вживає наркотики внутрішньовенно, здатна за рік заразити ВІЛ близько 100 осіб. Також через голки передаються сифіліс та гепатити В і С.

Безпечних немає

Навіть марихуана, яку багато хто помилково вважає невинною, здатна викликати серйозні захворювання. Куріння марихуани забруднює легені смолами вчетверо більше, ніж куріння сигарет. 75 відсотків любителів коноплі страждають на хронічний бронхіт.

Крім того, у курців марихуани у 100 разів більше шансів перейти на такі наркотики, як кокаїн та героїн.

Кокаїн, своєю чергою, викликає ураження серцевого м’яза. “Вінт” (перветин) – нервове та фізичне виснаження організму, що призводить до загибелі людини протягом декількох років. Галюциногени – руйнують головний мозок і викликають зміну ДНК.

Смерть під кайфом

Крім того, гинуть любителі кайфу через викликані наркотиком галюцинації та марення. У зміненому стані свідомості нерідкі самогубства, вбивства чи отримання смертельних травм.

Так, наприклад, людина, яка знаходиться під дією галюциногенів, може отримати серйозний опік і навіть не помітити цього. У стані наркотичного сп’яніння люди потрапляють під машини та стають жертвами «розбірок» через борги або при спробі видобути кошти на чергову дозу.

Найчастіші причини смерті наркоманів:

– травми: у ДТП, з необережності та під час «розбірок»;

– передозування;

– отруєння домішками, доданими в наркотичні засоби;

– захворювання, пов’язані з прийомом наркотиків: сепсис, пневмонія, хвороби печінки;

– СНІД.

Найважливіше

Наркотики вбивають людей швидко, але не безболісно. Найчастіше наркомани помирають від отруєння неякісним «товаром», від захворювань, які передаються із зараженими голками, або стають жертвами власної необережності.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь