У двох селах на Ніжинщині копають артезіанські свердловини

У Кобижчі та Козацькому на Бобровиччині копають артезіанські свердловини. Жителі обох сіл набиратимуть чисту воду скільки хочеш і безплатно. Принаймні, так їм обіцяють.

— З водою у нас з 2018 року велика проблема, — пояснює Дмитро ЛИСЕНКО, староста Кобижчі. — З того року всі колодязі в селі пересохли. Люди пробивали свердловини, це, зазвичай, глибина 30-50 метрів. Але на тій глибині така вода, що її пити не хочеться. Перенасичена залізом, іншими домішками. Тільки для господарчих потреб. Питну воду, для приготування їжі, майже всі купують бутильовану. А її вартість, за п’яти- шестилітровий бутиль, — від 20 до 80 гривень, залежно від виробника. 

Люди чекають свердловини. Бювет буде один, але з можливістю потім провести воду по селу. Нічого страшного, створимо кооператив. Люди скинуться грошима, хто схоче. Це як колись газ проводили, — не лякає перспектива Дмитра Володимировича. 

У Кобижчі до вторгнення проживало три з половиною тисячі людей.

Роботи почалися в середині серпня, одночасно в обох селах. Відстань між Кобижчею та Козацьким 40 кілометрів. Свердловини вже викопали, залишилось встановити бювет, обладнати альтанку.

— То за тиждень-два будете з водою?

— Я б наперед не загадував, — вже не настільки оптимістичний староста Кобижчі.

— Це обласна програма «Питна вода України», — пояснює Андрій КОВАЛЬ, начальник відділу будівництва, ЖКХ та комунального майна Бобровицької міської ради. — Триватиме з 2024-го по 27-ий роки. Два етапи: з 2024-го по 25-ий роки копатимуть свердловини глибиною 120 метрів. Артезіанська вода. Другий етап — 2025-27 роки — встановлюватимуть колонки з глибиною свердловин не більше 38 метрів, згідно з програмою. Це технічна вода. 

Глибоководних свердловин робитимуть 14 по області. З них дві в Бобровицькій громаді: у Кобижчі та Козацькому. 

Ми виготовили своїм коштом проєктну документацію. 203 тисячі гривень проєкт, на одну свердловину. З усіма погодженнями, експертизами, археологією, «під ключ». 

Підрядник, який виграв тендер, приступив до робіт. Встановлюють шестигранні альтанки з водорозбірними колонками в центрі. Діють за принципом бювету. Підійшов, натиснув кнопку — тобі натекло води. Все в плитці, з огорожею. Біля дороги, щоб була можливість під’їхати машиною.  

В програмі прописано, що ми не маємо права за цю воду брати гроші. Це має бути доступна вода. 

Вартість свердловини по Кобижчі — 2 мільйони 86 тисяч гривень. З урахуванням, що фінансування 60 відсотків з обласного бюджету, 40 — з місцевого. І по Козацькому — мільйон з копійками

Але виникло питання підключення електроенергії, — розкриває мінуси Андрій Юрійович. — Проблема вилізла, звідки не чекали. Думали під’єднатися від сусідньої будівлі школи, через дорогу. Потужності вистачає, громада б відшкодовувала кошти за електрику з міського бюджету. Приїжджало керівництво з області, ми вибирали, погоджували ці місця. Але директор школи в Кобижчі проти. 

В Козацькому такої проблеми нема. Думаємо, як вирішити з підключенням у Кобижчі. Це трохи вибиває нас із колії. І обійдеться бюджету громади дорожче тисяч на 20 гривень.

Джерело: “Вісник Ч”, авторка Олена ГОБАНОВА

“Час Чернігівський”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь