«Недалеко від літа та далеко до зими» – клубу ветеранів «Вересень» в Носівці виповнилось 15 років

 

 

 

 

Клуб ветеранів «Вересень» в Носівці відсвяткував 15-річчя. Наша редакція поспілкувалась з головою клубу Галиною Проценко, щоб дізнатись, чим живе це унікальне для Ніжинщини об’єднання.

– Галина Михайлівна, звідки така назва у Вашого клубу, та як виникла ідея його створення?

– В Носівці на час створення нашого об’єднання вже діяв клуб для людей похилого віку «Берегиня», але так як він об’єднав людей більш старших, то ми, молоді пенсіонери, які хотіли активно та цікаво проводити свій вільний час,  вирішили створити власний. І от 14 жовтня, тоді ще це було свято Покрови, ми вперше зібрались. Цей день і став днем народження нашого «Вересня». Пройшло вже 15 років, а наче вчора це було. Звичайно, перше питання, яке постало – як назвати наш клуб. Ми влаштували справжній мозковий штурм, коли кожен пропонував свою назву. Звучало безліч варіантів, усі вони були гарні, але хотілось чогось такого, щоб передавало нашу сутність. Кілька разів так збирались, а все ніяк не могли обрати назву. І от, на одну із зустрічей прийшла Тамара Степанівна Куклюк, вона сама музикант, але складає чудові поезії. Вона нам прочитала свій вірш «Вересень», де були слова, що вересень – це вже не літо, але далеко до зими. І ми всі відчули, що це саме про нас: на пенсію вийшли, з роботою покінчили, але хочемо живемо на повну силу, нам все цікаво, багато що до снаги, хочеться мандрувати, дізнаватися щось нове, активно проводити час.   От так і з’явилась назва нашого клубу – посміхаючись розповідає нам пані Галина.

– Розкажіть, яка мета вашого клубу, чим ви займаєтесь?

– Клуб «Вересень» об’єднує активних пенсіонерів м. Носівки, яким не байдуже минуле та майбутнє України та має на меті організувати спілкування, розвиток духовних цінностей молодих ветеранів, які б після виходу на заслужений відпочинок не переривали б зв’язок з суспільством, колективом, залучати обдарованих, цілеспрямованих громадян з активною життєвою позицією, які не байдужі до життя міста, району, цікавляться духовними цінностями, історією рідного краю, України. Разом ми побували у восьми областях України, відвідували історичні місця, їздили в паломницькі тури. Разом відпочиваємо на природі: щовесни збираємось і їдемо десь за місто  готувати «гартачанку» – це така польова каша. І з весни по жовтень, поки не наступлять холоди – ми кілька разів на місяць кудись виїжджаємо.  Зараз, на жаль, таких поїздок стало менше у зв’язку з війною, але все одно зустрічаємось, ділимось радощами та проблемами, проводимо різні заходи для членів нашого клубу.

– Ми вже стали всі один для одного навіть не друзі, а як родичі. Навіть коли не зустрічаємось, постійно спілкуємось по телефону, обмінюємось рецептами, новинами, допомагаємо тим, хто потрапив у скрутне становище.

– Ми знаємо, що учасники вашого клубу з приходом ворога на нашу землю активно долучились до волонтерської діяльності.

– Вся країна об’єдналась і наші дівчата не залишились осторонь. Ми в міру своїх сил, як можемо, допомагаємо. Учасниці клубу збирають для ЗСУ продукти, в’яжуть та передають теплі речі. У 3-ій школі наші дівчата плетуть сітки для воїнів. Їх в нас в Носівці називають «Вербівські павучихи»: кожен день вони збираються практично з самого початку повномасштабного вторгнення. Сплели вже кілометри тих сіток.  В багатьох з нас рідні та близькі стали на захист України – то як же ми можемо стояти осторонь.

14 жовтня за традицією учасники клубу «Вересень» зібрались щоб відзначити вже 15-ту річницю від дня створення їхнього об’єднання. У теплій сімейній атмосфері згадали минуле, поговорили про радощі та печалі, згадали тих, кого вже нема, хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих захисників.  

Теплими словами і квітами вітали учасниць клубу начальник відділу соціального захисту Носівської міської ради Ірина Нестеренко та голова міської організації ветеранів Ольга Олещенко.

Голова організації ветеранів Носівської територіальної громади Олександра Ляшенко нагородила Почесною грамотою та медаллю Президента клубу «Вересень» Галину Проценко, привітала квітами активних учасниць об’єднання.  Сама Олександра Олександрівна вже 17 років опікується ветеранами та людьми похилого віку, працюючи головою ветеранської організації Носівської громади з 11 жовтня 2007 року. Дякуємо пані Олександрі за її багаторічну працю. Вона та основа, яка усіх об’єднує, спонукає своїм ентузіазмом до дії, і в той же час, нікого не оминає своєю турботою. 

Між собою учасниці клубу називають себе «дівчата». І дійсно, їх активності, молодості їхньої душі, яка поєднана із життєвою мудрістю можна тільки позаздрити.

Тож вітаємо клуб «Вересень» з 15-річчям.  Бажаємо учасникам миру, здоров’я, добробуту та наснаги, іще довго лишатися «дівчатами», бути активними та енергійними.

Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь