+1 до нематеріальної спадщини Чернігівщини
А саме страва української кухні, яка готується із продукту, що вирощували на наших землях не одне століття. А називається вона «Пшінька». З назви можна зрозуміти, що основа цієї страви – пшоно, яке довгий час було важливим інгредієнтом української кухні. З нього готували куліш, капусняк та багато іншого, але саме «Пшінька» потрапила до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.
Це призабута страва, яка у свій час була досить поширена на Срібнянщині. Готувалася з замоченого пшона, перетертого у макітрі до стану борошна. До пшоняного борошна давалося молоко (вода), яйця і сіль. Все перемішували до однорідної ріденької маси. Потім тонким шаром виливали на змащену олією сковорідку і випікали в печі, тримаючи на рогачах над відкритим вогнем. Млинці не переверталися, пеклися з одної сторони та складалися спочатку на половину, а потім на четвертину. Доповненням до «Пшіньки» була смажена риба, рідше – м’ясо, бо м’ясні продукти можна було побачити на столі лише у святкові дні.
За матеріалами Обласного центру народної творчості.
Чернігівщина туристична запрошує
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram