Наркозалежність – виклик суспільству

Наркоманія. Скільки негативу в цьому слові, скільки за ним ховається смертей, болі й зламаних людських доль… І скільки ще життів заберуть із собою в нікуди наркотики!

З метою донесення до суспільства, що наркоманія – це соціальна проблема, яка набирає обертів, продовжуємо цикл статей з прокурором Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області Сергієм Мироненко.

Сергію Володимировичу, які найпоширеніші причини того, що людина стає на цю “стежину зла” і в її життя приходять наркотики?

-Наркоманія – це хвороба. Найбільш схильні до неї молоді люди, підлітки, у яких ще не остаточно сформувався світогляд і які ще не навчилися вирішувати якісь життєві негаразди. Трапляється, що, шукаючи вихід із таких ситуацій, людина потрапляє під негативний вплив. Спробувавши наркотики один раз і відчувши неймовірне полегшення й купу оманливих емоцій, зупинитися вже не може.

Одна з причин того, що людина знайомиться з наркотиками – невдоволення власним життям. Людина може бути незадоволена своїм становищем, оточенням, відносинами з родичами, близькими. При вживанні наркотиків вона відчуває ейфорію, яка допомагає забути про проблеми, що накопичилися. Провокувати появу наркозалежності може психологічна травма, розчарування, інші особисті проблеми;

• соціальні умови та виховання. Ризик появи наркозалежності стає вищим, якщо дитина росте в неблагополучній сім’ї, бачить поганий приклад, якщо при вихованні батьки дають йому неправильні установки;

• оточення. Часто люди пробують заборонені препарати під впливом знайомих у компанії. Навіюваність, податливість, інфантильність збільшують ризик появи наркозалежності: людина боїться відмовитися від наркотиків, і починає вживати їх зі страху втратити коло спілкування.

Причини можуть бути й іншими: від нудьги, нестачі вражень до звикання до психоактивних речовин на тлі вживання знеболювальних засобів через травму чи хворобу.

Які існують види наркотичної залежності?

-Офіційна класифікація виділяє кілька видів наркозалежності за тим, до яких саме заборонених речовин наркозалежна особа відчуває потяг:

• опіоїди;

• канабіноїди;

• кокаїн;

• синтетичні препарати;

– ненаркотичні препарати.

-Якщо людина вживає відразу кілька видів наркотичних засобів, розвивається полінаркоманія.

Як провляється залежність від наркотиків?

-По-різному:

– психічна. Виявляється тривожністю, пригніченістю, дратівливістю, агресією, апатією, постійним бажанням вживати наркотичні речовини, страхом залишитися без них;

-компульсивна. Наркозалежний усвідомлює шкоду наркотичних речовин, хоче позбутися потягу до них, але не контролює її, вживаючи наркотики знову і знову;

-фізична. При частому вживанні наркотичних речовин змінюються деякі обмінні процеси, розвивається звикання на фізіологічному рівні.

Якщо людина перестає вживати наркотики, то починається абстиненція. Вона проявляється низкою негативних симптомів: лихоманкою, головним болем, нудотою, блюванням, суглобовими та іншими болями, розладом ШКТ тощо.

При сформованій наркозалежності наркозалежна особа має всі ці прояви. Вони поступово наростають: чим більше людина вживає наркотики, то складніше відмовитися від них.

А за якими ознаками можна виявити наркоманію, коли змін в організмі ще немає?

-На початковому етапі виявити наркоманію можна за ознаками:

• розширені на яскравому світлі або звужені у темряві зіниці (не реагують на зміну освітленості), погляд може здаватися відчуженим, порожнім;

• у будь-яку погоду — одяг із довгими рукавами, щоб приховати сліди внутрішньовенних ін’єкцій;

• зміни зовнішності: постава стає сутулою, волосся – сухим, зуби можуть темніти;

• мова стає сповільненою або невиразною, рухи – загальмованими;

• зміни у поведінці: скритність, агресія, відсутність інтересу до колишніх захоплень, пропуски навчання чи роботи, безсоння, перепади настрою;

• людина постійно потребує грошей, але не може пояснити, куди їх витрачає;

• зміна кола спілкування на неблагополучний;

• поява проблем на роботі або у навчанні.

Якщо з’являються хоча б деякі з цих ознак, потрібна консультація спеціаліста – лікаря нарколога. Щоб підтвердити побоювання, можна зробити експрес-тест на вміст заборонених препаратів у сечі.

Вживання наркотиків не можна облишити просто так, не доклавши зусиль. Це дійсно велике зло, і воно тим більше небезпечне, що є доступним, та й багато-хто не сприймає його серйозно. Наркоманія – це виклик усім нам. І від того, як ми на нього зреагуємо, якою буде наша відповідь, багато в чому залежить наше майбутнє.

Спілкувалася Валентина Пильник

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь