Завдяки вигідним кредитам підприємці мають змогу не тільки розвиватись, а й допомагати ЗСУ

 

 

 

 

Вже майже три роки український бізнес працює в умовах повномасштабної війни. Без додаткового фінансування компаніям важко не тільки розвиватись, а й просто утриматись на ринку. Банківські установи, розуміючи необхідність розвитку підприємництва, а отже і економіки держави, пропонують пільгові кредити для бізнесу, практично під 1%. Однак багато підприємців  побоюються користуватися позиковими коштами, бояться вкладати кошти в розвиток своїх підприємств, інвестувати в нові робочі місця. Як результат – їхні компанії в кращому випадку «стоять на місці», а в гіршому – отримують збитки. Такий страх – даремний.  При грамотному підході кредит може стати дієвим інструментом для розвитку компанії, її економічної стабільності та прибутковості. А отже, сприяти відновленню економіки держави, стимулюючи зайнятість, сплачуючи податки й збори, та формуючи ресурс для пенсійного забезпечення. А ще активно допомагати ЗСУ та вразливим верствам населення. Це особливо цінно в умовах важких економічних обставин, спричинених війною. На жаль,  практичну користь кредитів для бізнесу розуміють не всі.

Про те, як бізнесу вижити розвиватися в умовах війни, де брати необхідні ресурси для розвитку, ми спілкувалися з ніжинським підприємцем Сергієм Охоньком.

– Не треба боятися кредитів. – Саме такі слова ми почали у відповідь на запитання, як працюють зараз підприємці. – Якщо ти не в ЗСУ ти повинен працювати на ЗСУ, а для цього треба не стояти на місці, чекаючи коли закінчиться війна. Не скаржиться, що складно, а навпаки збільшувати оберти. І для цього зараз держава робить все можливе в системі кредитування. Саме на це я хотів би сьогодні звернути увагу всіх активних громадян. Зараз можна брати кредити на будівництво і збільшення обігових коштів практично під 1%. І, хоч це кошти цільові, з них теж при бажанні можна виділяти певну частину на допомогу ЗСУ.

Під 1%? Це реально? Де ж такі умови?

– З власного досвіду можу сказати, що керівники ніжинських відділень Ощадбанку Наталія Володько та Приватбанку Володимир Скочій роблять в межу своїх можливостей все, щоб підприємці безперешкодно отримували фінансовий ресурс. Звісно, ж при умові, що кредитна історія людини не заплямована порушенням попередніх кредитів.

Ви особисто отримали по цим програмам кредити і в якій сумі?

– Суми називати не буду, але вони дали можливість рухатися вперед. Я більше 15 років  (практично з початку своєї підприємницької діяльності) практикую кредитування в банках. Завжди дотримуюсь умов договору та етики.

Тож Ви вважаєте, що кредити – це те, що в умовах війни може стати рятівним колом для бізнесу?

– Саме так, адже вони відкривають підприємцям доступ до фінансування на вигідних умовах. А це в свою чергу дозволяє, зберігати та створювати нові робочі місця та продовжувати свою роботу, що є ключовим фактором для відновлення української економіки. Підприємці повинні розуміти, що  розвиток держави лежить на їхніх плечах і, якщо вони їх опускають, то результат всім зрозумілий – зменшення оборотів веде до зменшення податків, а це зменшує обороноздатність країни.

Дякуємо, Сергій Миколайович. Сподіваємось, що підприємці прислухаються до Ваших порад і їхній бізнес буде ефективно працювати навіть в складних реаліях воєнного стану.

Далі буде.
Після розмови з Сергієм Охоньком наша редакція планує завітати до банківських установ і більше детально розкрити програми, які зараз підтримуються державою.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь