Містичне кіно у Ніжині: режисер розповів подробиці зйомок

 

 

 

 

У Ніжині знімають кіно – ця новина «розлетілась» по місту зі швидкістю сонячного світла. Розповсюдили її місцеві жителі, які стали свідками знімального процесу на території однієї з закинутих будівель міста. Але підозри, що в Ніжині щось знімають з’явились ще після появи в місті Лізи Василенко, відомої акторки серіалу «Школа». У своєму сторіс в Інстаграм, як ми вже писали раніше, вона зазначила, що ціллю її візиту стали зйомки нового проекту, але якого – поки що це таємниця.

Та карти поступово розкриваються, і журналістам сайту «Нежатин» вдалось поспілкуватись з продюсером, режисером фільму Денисом Соболєвим. Як виявилось, опинився Денис в Ніжині не випадково, адже тут він народився, отримав освіту в НДУ ім. М. Гоголя, і прожив до 27 років. Згодом переїхав жити в Америку до Лос-А́нджелесу. Але думками ніколи не покидав рідне місто. Власне яке і надихнуло його на новий проект.

«В Лос-Анджелесі разом з родиною я прожив достатньо довго. Не втрачаючи часу даремно, навчався на режисера, адже саме ця професія мені подобалась». – розповідає Денис.

 

Та припала до серця вона йому не випадково. Усе почалось, як каже Денис. З мами: «Все почалось з моєї мами, яка виписувала  журнал «Советский екран». Я, мабуть, і ходити толком не вмів, але читав і дивився картинки цього журналу. Можна сказати мама мене спонукала до цієї справи, і допомогла знайти свій шлях ще в ранньому дитинстві. Але не тільки мені. Мій молодший брат також у свій час вступив на режисуру до Київського університету ім. Карпенка Карого. Вивчившись на режисера, я почав дещо знімати, але завжди в голові була думка про містичний Ніжин і про те, яка могла б тут вийти картина».

Хто ж Вас підштовхнув почати зйомки саме в Ніжині?

Раз на рік я приїжджаю до Ніжина – це моя батьківщина. Тут живуть мої мама, бабуся, друзі знайомі. І одного разу мої товариші порадили: «Замість того, щоб витрачати тут гроші на розваги, вклади їх в зйомки фільму». Я їх не послухав (авт. сміється) і прожовував витрачати  їх на відпочинок. Але, щоб зняти фільм, остаточно задумався. Ніжин – дуже містичне місто і воно прямо пронизано цим всім: чимось паронормальним, страшними історіями, легендами, таємницями. Не даремно тут збудували стільки храмів. Переконує в цьому і Гоголь. Його на містичні твори якраз і надихнула ця неймовірна і загадкова енергетика міста. Ті ж підземелля. по яким я лазив з 13 років, і оповісті людей. З містикою я і сам тут стикався. Я мав бажання розповісти про це історію

У якому ж жанрі буде фільм?

Не можу розкривати всіх тонкощей. Але скажу так, це буде містична драма. Буде кров і нечиста сила і відьми… і багато цікавого. Історія буде насичена. Але, це якщо коротко. На скільки я знаю, такого в Україні ще не знімали. Мабуть, сценаристи бояться хуліганити, або ж ті, хто вкладають кошти в зйомки хочуть бачити архаїзм. Іншими словами – застарілі сценарії, які не показують сучасного бачення того, яким має бути кіно. Я ж хочу зняти щось сучасне і почну це з Ніжина. Проте, Україна для мене являється топовим виробником якісної картинки на екрані.

Чи залучили ви ніжинців до процесу зйомок?

Багато провінційних містечок в нашій країні знаходяться в такому стані, що вкрай важко сюди завозити команду. І тим не менш, я знайшов зацікавлених людей, інвесторів. Першими руку допомоги в Ніжині простягнули депутати Сергій Охонько та Олександр Шалай, міський голова Анатолій Лінник і директор драмтеатру Юрій Муквич. Пізніше мою ідею підхопили і решта активних людей, яким дуже вдячний і я бачу, що вони горять цим, адже фільмів у Ніжині не знімали давно. Останній раз знімали кіно більше 30 років тому по твору «Подвиг во тьме» про Якова Батюка. Хотіли в Ніжині знімати Кріпосну, але не зняли бо ж не було потрібних локацій.

Половина моєї команди – це  ніжинці. Ви знаєте, у нас є просто чудові актори і в першу чергу – це актори Ніжинського драмтеатру. Це я зрозумів, коли сходив на виставу «Експериментаріум». Я запросив акторів до свого фільму і вони радо відгукнулись. Що ж стосується молодих акторів, віком 16-17 років, тут виявилась проблема. Адже є починаючі та вони не навчені і не готові до таких зйомок. Тож я набирав акторів з Києва, серед яких всеукраїнсько-відомі актриси та поки їх прізвища не буду озвучувати. Задіяні також і ніжинські краєзнавці та історики.

У фільмі будуть реальні історії?

Частково. Деякі історії, які будуть розповідатись у фільмі – це історії, свідком яких я був особисто. При чому, найцікавіше, коли люди читали сценарій, то говорили «Скоріш за все, ось це – видумане, а це – ні». Так от, все навпаки – те, що здавалось вигадкою, насправді – це правда…

Які локації та споруди будуть задіяні?

У нас будуть задіяні історичні споруди міста, зокрема ті, про які і ходить багато містичних легенд. Але знімати будемо всюди.

Коли фільм орієнтовно вийде на великі екрани?

Я би хотів щоб це було в жовтні-листопаді цього року.

Що ж, Ніжин заінтригований і в очікуванні…

 

Марина Волинець

фото автора та Валентини Ващенко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь