Покликані вчити: у ніжинських освітян професійне свято. ФОТО

 

 

 

 

4 жовтня у Ніжинському міському будинку культури вітання із професійним днем приймали освітяни міста. Кращим педагогам вручили грамоти, а заступнику начальника управління освіти Надії Пономаренко заохочувальну відзнаку Міністерства освіти і науки України Нагрудний знак «Василь Сухомлинський».

Щорічно у першу неділю жовтня відзначається День працівників освіти. Напередодні, у ході святкового концерту педагогів привітав секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб. Всім присутнім він розповів східну притчу, аби ще раз наголосити на важливості цієї великої професії:

«Одного разу учні запитали Хінг Ши, яке його основне завдання, як Учителя. Мудрець, посміхнувшись, сказав:

– Завтра ви дізнаєтеся про це.

На наступний день учні збиралися провести деякий час біля підніжжя гори, яку місцеві жителі називали Безсмертною Горою, Сянь Юе. Рано вранці, учні зібрали речі, які могли стати їм у нагоді в дорозі і разом вирушили до підніжжя Сянь Юе, у якого їм раніше не доводилося бувати.

До обіду, втомлені і зголоднілі, дісталися вони до мальовничого пагорба і, зупинившись на привал, вирішили пообідати рисом і солоними овочами, які захопив з собою Учитель. Слід зауважити, що овочі мудрець посолив вельми щедро, а тому через якийсь час учням захотілося пити. Але, як навмисне, виявилося, що вся вода, яку вони захопили з собою, вже закінчилася. Тоді учні піднялися і стали оглядати околицю в пошуках прісного джерела.

Тільки Хінг Ши не піднімався з свого місця і не брав участі в пошуках. В результаті, так і не знайшовши джерела води, учні вирішили повернутися назад, але тут мудрець піднявся і, підійшовши до них, сказав:

– Джерело, який ви шукайте, перебуває геть за тим пагорбом.

Учні радісно поспішили туди, знайшли джерело і, вгамувавши спрагу, повернулися до Вчителя, принісши і для нього води. Хінг Ши відмовився від води, показуючи на посудину, що стояв біля його ніг, – він був практично повний.

– Учитель, але чому ти не дав нам відразу напитися, якщо у тебе була вода? – здивувалися учні.

– Я виконував свою задачу, – відповів мудрець, – спочатку я пробудив у вас спрагу, яка змусила вас зайнятися пошуками джерела, так само, як я пробуджую в вас жагу до знань. Потім, коли ви зневірилися, я показав вам в якій стороні знаходиться джерело, тим самим, підтримавши вас. Ну а, взявши з собою побільше води, я подав вам приклад того, що бажане може бути зовсім поруч, варто лише подбати про це завчасно, не дозволяючи тим самим випадковості або забудькуватості впливати на ваші плани …

– Значить, головне завдання Вчителі в тому, щоб пробуджувати жагу, підтримувати і подавати правильний приклад? – запитали учні.

– Ні, – сказав Хінг Ши, – головне завдання Учителя – виховати в учня людяність і доброту, – він посміхнувся і продовжив, – і принесена вами для мене вода підказує мені, що своє головне завдання я поки що виконую вірно».

Гарними словами ніжинських освітян привітала і помічник Народного депутата України Олександра Кодоли Тамара Стратілат: «Є люди, які не ходять до лікарів, є такі, котрі не відвідують театри, дехто не їсть у ресторанах, комусь не потрібні салони краси, але нема жодної людини, котра не ходила б до вчителя. Адже це ті Люди, які роблять з нас творчих, здібних, розумних та свідомих особистостей».

Щирими словами вдячності за добросовісну роботу привітали освятян начальник управління освіти Станіслав Крапив’янський та голова Ніжинської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Володимир Сорокін. Вони зауважили, що ніжинські вчителі кожного року зрощують плідний урожай всебічно розвинених паростків. Це свідчить про високу кваліфікацію вчителів та про їх самовідданість справі.

Після всіх вітань присутні насолоджувались концертом талановитих солістів та танцювальних  колективів міста Ніжина.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь