Вийти на пенсію можна до 60: в уряді назвали 3 категорії українців

 

 

 

 

За законом в Україні право на пенсію за віком можуть мати громадяни, що досягнули 60, 63 та 65 років. Однак декілька категорій українців можуть зробити це ще раніше.

У скільки найчастіше українці виходять на пенсію

Нагадуємо, що в Україні вік виходу на пенсію визначає набутий особою страховий стаж. Відтак відповідно до цього для отримання пенсії у 2023 році після досягнення 60 років необхідно мати не менше 30 років стажу.

  • Після досягнення 63 років – не менше 20 років,
  • У віці 65 років – не менше 15 років стажу.

Проте щороку українським пенсіонерам все складніше виконувати вікові вимоги для виходу на пенсію. За статистикою поступово до 60% старшого віку громадян не зможуть виконувати усі критерії.

Хто може отримати пенсію до 60 років

У Пенсійному фонді виділили 3 категорії громадян, які можуть вийти на пенсію за віком ще до 60 років. Це можна зробити особам:

  • які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва;
  • які мають особливий статус, зокрема учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) захисників й захисниць України; багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей; громадянам, яким на час звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників або за станом здоров’я залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку;
  • учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Запам’ятайте, що такі пенсії призначаються на термін безстроково. А їхній розмір залежить від тривалості набутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.
Джерело: 24tv.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь