«Не міняйте жінку на субсидію»…

 

 

 

 

Нові, квітневі, правила про нарахування субсидій у народі не втомлюються обговорювати й нині – майже через півроку після прийняття скандальної постанови Кабміну №848. Серед спірних положень – об’єднання доходів чоловіка та дружини незалежно від місця їх реєстрації. Ця норма вже наробила чимало галасу і, за неофіційною інформацією, вже зруйнувала не одну сім’ю, принаймні, на папері.
У гарячу субсидійну пору на початку жовтня у напівтемному коридорі Управління праці та соціального захисту населення міста Ніжина серед відвідувачів розгорнулася справжня драматична дискусія. Люди палко обговорювали бажання одного чоловіка розлучитися з дружиною, аби отримати допомогу від держави. Радили герою суперечки різне. Старші казали – гріх. Молодші відмовчувалися. Завершилося те дійство словами матері з дитиною: «Не міняйте жінку на субсидію», зазначається в Газеті “Деснянка”. 
Звучить це все трохи дико і дивно. Та й людей зрозуміти можна. Субсидія по-новому в плані доходів «силою закону» поєднує дві половинки, як то кажуть. Органу соцзабезпечення обов’язково треба надати довідку про доходи чоловіка або дружини. Приміром, якщо ж один з пари безробітний або працює неофіційно, про допомогу на комуналку можна взагалі забути. Також, якщо подружжя прописане за різними адресами, доходи однаково порахують, як спільні. Як просто пояснюють працівники соцзабезу – тепер рахується чоловік до дружини, а дружина до чоловіка. Ще один суто особистий нюанс – якщо пара переживає складний період, проживає окремо, але не розлучається, її гаманці все одно порахують разом.
Опалювальний сезон настав, а ціни кусаються. Багато сімей не бачать іншого виходу, як розлучення, аби зекономити кошти. Статистики розривів «через субсидію» звісно ніхто не веде. Але в профільних органах, не для преси, кажуть, такі прецеденти вже є. У цьому випадку сенс такої економії, методом гри зі шлюбом, втрачається. Виходить, якщо подружжя розлучиться, окремо подаватиме пакети документів на субсидію, скажімо, на дві різні адреси, з держбюджету доведеться викласти ще більше, але буде мінус один офіційний шлюб. І про стрес для сім’ї забувати теж не треба.
З боку моралі державний «рентген» сімейних відносин і бюд­жетів здається неприйнятним, та чи правомірним є це все з боку закону та конституційних прав.
– Те, що держава вимагає певні відомості про склад сім’ї, розлучення, одруження і т. д. для субсидії не має дивувати, – каже юрист, кандидат юридичних наук Марина Ларченко. – Є окремий закон «Про захист персональних даних», яким у таких випадках керуються державні органи. Запитання викликає той факт, що держава надає субсидію сім’ї, а не окремому громадянину, який має на це конституційне право.
Безсумнівно, на основі цієї законодавчої плутанини можна звернутися і до суду, керуючись не тільки втручанням в особисте життя, а й порушенням інших конституційних прав.
Mykhailo Lomonosov Михайло ЛОМОНОСОВ

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь