Причини “гойдалок” на валютному ринку та знецінення гривні

 

 

 

 

Банківська система в умовах воєнного стану працюватиме в звичайному режимі.

Українські банки, попри запровадження воєнного стану в десяти областях, працюють у звичному режимі. А знецінення гривні та здорожчання валюти в Нацбанку пояснюють лише панікою населення. Мовляв, адміністративних та фінансових причин для цього немає.

“На час воєнного стану банківська система і надалі працюватиме в звичайному режимі. Банки на сьогодні є достатньо стійкими, ліквідними та капіталізованими, а запровадження воєнного стану ризиків для стабільності фінансової системи не створює. Відповідно, жодні адміністративні обмеження на валютному чи грошово-кредитному ринку Національним банком не запроваджуються”, – зазначили в Нацбанку.

Регулятор зазначив, що “в разі виникнення необхідності, банки можуть отримати підтримку ліквідністю від Національного банку за постійно діючими інструментами рефінансування”.

Задля стабільності на валютному ринку НБУ продовжує стежити за його станом. У разі потреби готовий вийти на міжбанк та “викинути” на ринок валюту. Для цього має достатньо ресурсів – обсяг міжнародних золотовалютних резервів становить 17,8 млрд доларів.

Нацбанк нагадав, що “продовжує дотримуватись політики гнучкого курсоутворення, за якого курс гривні визначає ринок. Фундаментальних ринкових причин для значних курсових коливань немає. Поточні коливання спричинені переважно ситуативними та психологічними чинниками. Зокрема, ситуація на готівковому валютному ринку на сьогодні є результатом зумовленого останніми новинами психологічного чинника. Ми очікуємо, що після послаблення його тиску конкуренція серед учасників ринку зумовить зменшення маржі на проведення операцій з обміну валюти, і курс гривні на готівковому ринку знову повернеться до ринкового рівня, визначеного фундаментальними чинниками”.

Тим часом в офіційних курсах НБУ долар і євро щодня дорожчають на 10-20 копійок. А ось в обмінниках і банках купити валюту відтепер можна на півгривні-гривню дорожче.

Джерело: ТСН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь