Скільки ніжинські батьки доплачуватимуть за шкільні сніданки дітей?

 

 

 

 

У Ніжині учні 1-4 класів отримують у школі безкоштовні сніданки. Про те, вже не перший місяць в стінах міської ради, управління освіти та шкіл міста точаться розмови про те, аби батьки доплачували частину суми, адже для міського бюджету безкоштовне харчування школярів є значним навантаженням.

Дане питання неодноразово піднімалося в стінах міської ради під час засідання сесій та виконавчих комітетів. Після дискусій та обговорень питання доплати було винесено на розгляд у школах, де було проведено опитування батьків (чи погоджуються вони доплачувати за сніданки своїх дітей?). Як повідомляє Управління освіти ніжинської міської ради, згідно опитувань половина батьків згодні доплачувати. Про те, про конкретну суму не йшлося.

Як повідомив начальник управління освіти Станіслав Крапивянський в особистій розмові із журналістами сайту NiznynNews рішення безкоштовного харчування дітей – це виключно рішення міської ради. Тобто міська рада не зобов’язана харчувати дітей безкоштовно, адже Закон України такого не передбачає. Безкоштовно мають право харчуватися лише відповідні категорії учнів.

У зв’язку із підвищенням цін на продукти  харчування Управлінням освіти попередньо обрахована вартість сніданків на 2019 рік – 17 грн за один сніданок. Зараз ця сума становить – 15 грн. У проекті Програми «Соціальний  захист  учнів закладів загальної середньої освіти м. Ніжина  шляхом організації гарячого харчування у 2019 році», оприлюдненому на сайті міської ради, загальна сума коштів на харчування складає 9 827,7 тис грн.

При запроваджені батьківської доплати для учнів 1-4 класів (крім категорійних учнів) у розмірі30% (5,10 грн), витрати міського бюджету зменшаться на 2 303,5 тис. грн. та становитимуть 7 524,2 тис. грн.

І хоча на попередніх засіданнях виконавчого комітету мова йшла про доплату у межах 30 грн на місяць, то проект рішення пропонує доплачувати батькам 5,10 грн за один сніданок. І якщо порахувати то сума все ж виходить «трохи» більша ніж 30 грн на місяць.

Поки що це лише Проект рішення поданий управлінням освіти, остаточне рішення буде за виконавчим комітетом.

Цікавим залишається питання харчуванні дітей, батьки яких не погодяться доплачувати. Адже ніжинські батьки за останні роки звиклися із тим, що діти 1-4 класів харчуються за кошти міського бюджету. Ці діти залишаться без харчування??? Адже змусити батьків доплачувати за сніданки як і змусити міську раду забезпечувати безкоштовні сніданки ніхто не може.

Вікторія Коломійченко для NizhynNews

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь