Кожна третя іграшка в Україні токсична: як не отруїти свою дитину

 

 

 

 

Невинний на вигляд товар може призвести до колосальних проблем у майбутньому.

Те, чим грається дитина, може викликати в неї алергію, отруєння, хвороби печінки, нирок, сповільнення роботи мозку та навіть призвести до безпліддя, коли малеча виросте. Бути уважними до придбання іграшок закликають українців фахівці індустрії, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Наталія легко ламає деталі магнітного конструктора і показує, що всередині є дрібні магніти, котрі дитина може проковтнути. “Одне лише хірургічне втручання зможе допомогти”, – попереджає вона. Відмінність цієї дешевої підробки від оригіналу – в міцності. Конструктор, що коштує в’пятеро дорожче, зламати нереально навіть дорослому. Експерти кажуть, що ціна переважно і є свідченням якості товару – не тому, що на споживачах намагаються нажитись, а тому, що офіційні дистриб’ютори до товару додають витрати на експертизу кожної іграшки – фізичні, хімічні, електричні, радіоактивні, гігієнічні вимоги, а якщо це м’яка іграшка, то вона перевіряється ще й на займистість.

Неперевіреними забавками дитина може травмуватися, бо там навіть віковий ценз не вказаний правильно, і те, що прийнятно для старший дітей, може виявитися небезпечним для малечі. Важливий, поза ціною, критерій іграшок – запах. Якщо вона тхне пластиком, такий товар слід обминати десятою дорогою. Відповідальні виробники не дозволять появи товарів під своїм брендом, які віддають чимось токсичним. У популярних лялечок використовують пом’якшувачі пластику – це здешевлює іграшку на 300 гривень, але може вплинути на на роботу нирок, печінки, мозку, на репродуктивну та ендокринну систему дитини.

 

На справжніх іграшках завжди має бути наліпка українською, яка містить назву, артикул, постачальника, виробника, має попередження, умови догляду та зберігання, дату виготовлення і строк придатності. Маленька наліпка з частковою інформацією – означає, що це не перевірена забавка. Відсутність наліпок взагалі – тим паче. Можна скористатися смартфоном і перевірити QR-код. У магазині покупець маэ право просити декларацію відповідності. Це українці роблять настільки рідко, що продавці навіть однієї з найбільших мереж України дивуються, але приносять документи – за ними, все сходиться.

На базарі ж узагалі складно щось у когось попросити – продавці поховалися при самому вигляді телекамер. Згодом вони повернулися та почали переконувати, що документи є, але не в них, а на іграшки покупці скаржаться рідко. Врешті, зізнаються, що торгують без документів. “У нас є поганий товар, є гарний товар. Те, що дорого – люди не купують”, – кажуть вони. Та радять усі питання адресувати не до них, а до митниці, котра такої якості іграшки в Україну пропускає.

 

Голова організації захисту споживачів каже, що купуючи такий товар, люди травмують власних дітей. І краще взагалі без іграшок – ніж із такою отрутою. За статистикою, щотретя забавка в Україні містить шкідливі речовини. Переважно це товар, який завозився за сірими схемами або й узагалі нелегально. Такий, навіть якщо він і вироблений належним чином, контрабандисти зберігають без дотримання належних умов – наприклад, на тих само складах, де й хімікати. Тож матеріали псуються, а страждають потім діти – траплялися випадки, коли на іграшках знаходили ртуть. Штрафи ж за такий товар для постачальників незначні – від 1000 до 2000 гривень.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь