У Верховній Раді скликають екстрене засідання для оголошення в Україні епідемії кору

 

 

 

 

У Моз нагадують, що щеплення – єдиний надійний захист від даного захворювання.

Комітет Верховної Ради з охорони здоров’я прийняв рішення звернутися до президента з вимогою скликати засідання Ради національної безпеки і оборони щодо ситуації з кором. Крім того, комітет вирішив визнати роботу Моз щодо запобігання зростання захворюваності на кір незадовільною, інформує Ukr.Media.

Голова комітету Ольга Богомолець зазначила, що згідно з чинним законодавством оголосити епідемію кору може тільки головний санітарний лікар, посаду якого в даний час вакантна, хоча не ліквідована. При цьому депутати вважають, що епідемію кору може оголосити РНБО.

У свою чергу, завідувачка кафедри інфекційних хвороб національного медуніверситету ім.Богомольця Ольга Голубовська зазначила, що штаб по запобіганню захворюваності на кір, створений при Моз, востаннє засідав півтора року тому.

У той же час, за словами завідувача кафедри мікробіології, імунології та вірусології НМУ Володимира Широбокова, в 2018 році відбулося чотири засідання цього штабу.

При цьому члени комітету вважають, що штаб по боротьбі із захворюваністю на кір повинен працювати при РНБО. За словами Богомолець, його міг би очолити завідуючий кафедрою клінічної імунології і мікробіології Харківській медакадемії післядипломної освіти Андрій Волянський.

Спалахи кору відбуваються в нашій країні кожні 5-6 років через низький відсоток прищепленого населення і відсутність сильного колективного імунітету. Черговий цикл хвороби припав на початок 2018 року.

З 28 грудня 2018 року по 18 січня 2019 року на кір в Україні захворіли вже 8 тис. 498 осіб – 3 537 тис. дорослих і 4 тис. 961 дитина. Найвищі показники захворюваності у Львівській, Рівненській, Вінницькій, Хмельницькій областях та Києві.

У Моз нагадують, що щеплення – єдиний надійний захист від кору, навіть якщо в регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я має намір ініціювати оголошення епідемії кору в Україні. Моз не оголошує епідемію – справа до цього дійде лише наприкінці тижня, коли всі необхідні документи і звіти будуть зібрані та переглянуті. До звітів додається до уваги не тільки кількість захворілих і померлих, але і інші чинники. Правда, вони залишають поки що загадкою.

Раніше ми повідомляли про те, що у Запоріжжі працівники лікарні заразилися на кір від пацієнта. Згідно з результатами епідемрозслідування, джерелом зараження став пацієнт, який перебував у лікарні під час інкубаційного періоду. На цій стадії захворювання симптомів кору у нього не було, але він вже представляв загрозу для здоров’я оточуючих.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь