Ніжинцю хірурги вирізали гігантську пухлину

 

 

 

 

Новоутворення було доброякісним, але заважало чоловікові жити.

Жителю Ніжина чернігівські хірурги вирізали пухлину вагою 3 кілограми 365 грамів. Пацієнт не повірив власним очам, коли побачив фотографії, зроблені під час операції.

Впевнені кроки і дихання на повні груди – Сергій уперше за півроку не відчуває браку повітря у легенях. “Я ходив повільно. От я доходжу до роботи, тут сім хвилин, і у мене була одишка”, – каже він. На пам’ять про те, що заважало Сергію житии, тепер шрам на півспини сантиметрів з 30. Але тепер, окрім вільного дихання, він і спати може спокійно. “Спав я на тому боці, розумієте? Не вистачало кисню”, – каже він.

Сама операція тривала дві години.Найбільше часу пішло на від’єднання пухлини від судин, але й витягнути новоутворення теж було нелегкою справою. Спеціальним пристроєм пацієнту розтягнули ребра. Хірург Олег Лузан жартує, що рука після операції боліла ще два дні, бо пухлину весь час тримав в одній руці, а іншою від’єднував судини, якими вона чіплялася за легені. “Дуже крупні судини були, і вони могли стати причиною дуже сильної кровотечі”, – пояснив лікар.

Коли показали фото пухлини Сергію, той добре, що сидів. “Шок. Шок. Здивований – це нічого не сказано”, – зізнався він. Доброякісна пухлина розміром 24 на 19 сантиметрів і вагою понад три кілограми прим’яла собою і серце, і легені. Сергій найбільше боявся втратити легеню. “У мене перше питання було до лікаря: що з моїми легенями? І коли сказав, що повністю збережено, підняло на крилах”, – сказав пацієнт. Хірург припускає, що пухлина в тілі чоловіка могла рости десятиліттями. “Такі пухлини ростуть дуже повільно, і до тих пір, поки вони чисто механічно не починають турбувати пацієнта – механічно, я маю на увазі стискатися сусідні структури – далі ще важче, можливо, довелося б виймати цю пухлину по фрагментах”, – пояснив Лузан.

Звідки беруться пухлини у нашому тілі, існує безліч теорій – тут і екологія, і харчування, і спосіб життя. Щоб не втратити здоров’я, лікарі наполягають на щорічній профілактиці. “Проводити обстеження, навіть у найменшій підозрі на новоутворення в легенях направляти пацієнта до профільного спеціаліста, тому що такі захворювання можуть не проявлятися довший час до тих пір, поки не почнуться різноманітні ускладнення”, – пояснив Андрій Лінник.

Медики також рекомендують людям розібратися у тонкощах діагностики, бо скажімо, рентген легенів дасть лікарям більше інформації для встановлення діагнозу, ніж флюорографія.

Джерело: NizhynNews за матеріалами ТСН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь