ДТП на Ніжинщині: військовий сплатить 4 млн. грн. за загибель підлеглого

 

 

 

 

13 липня 2023 року Бахмацький районний суд Чернігівської області закінчив розгляд справи по обвинуваченню військового у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого. Такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.)

Згідно з матеріалами судового розгляду військовий, раніше несудимий (не одружений, дітей не має), старший лейтенант, командир протитанкової артилерійської батареї протитанкового артилерійського дивізіону 9 лютого 2023 року близько 14 год. 00 хв. , керуючи автомобілем марки Great Wall Poer, без реєстраційних документів та реєстраційних номерних знаків, рухаючись на 122 км. автодороги Кіпті Глухів Бачівськ, в напрямку та поблизу м. Батурин Ніжинського району Чернігівської області, діючи необережно, виїхав на праве узбіччя дороги, де здійснив наїзд на металевий відбійник та в подальшому з’їхав у правий кювет по напрямку свого руху.

У результаті дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля отримав тілесні ушкодження, які спричинили його смерть. У чоловіка були пошкоджені права сторона голови та обличчя, переламані ребра та хребці, відкрита травма живота, яка виражалась просторою рваною раною в нижній його частині з подовженням на промежину та стегна, відривом статевих органів та сечового міхура, множинними переломами кісток тазу, розривами брижі товстої кишки, розривом прямої кишки, нервів та кровоносних судин, а також крововиливом у черевну порожнину. Руки пасажира через ДТП були у синцях та забоях, мала місце забійна рвана правого стегна, утворився відкритий багатоуламковий перелом обох кісток та рвана рана правої гомілки, також у загиблого була повна травматична ампутація лівої нижньої кінцівки на рівні середньої третини її гомілки.

Обвинувачений, допитаний у судовому засіданні, вину у пред’явленому обвинуваченні і цивільні позови визнав повністю.

Батьки і дружина загиблого у ДТП чоловіка просили у суду для водія найтяжче покарання. Дружина зазначила, що обвинувачуваний робив переказ на її грошову карту, але вона повернула ці кошти. Представник потерпілої наголосив на тому, що по справі відсутні обставини, які пом’якшують покарання, навпаки наявна обставина, яка його обтяжує, це тяжкі наслідки.

До суду в ході розгляду справи надійшло клопотання командира військової частини, який, з огляду на відчутну нестачу досвідчених бойових командирів у військах, просив звільнити обвинуваченого із випробуванням.

Суддя Пархоменко Павло Іванович, прийнявши до уваги активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, щире каяття обвинуваченого, яке проявилося в критичній оцінці ним свого діяння шляхом визнання вини, висловлення жалю з приводу вчиненого і бажання відшкодувати шкоду і не оспорювання ним цивільних позовів, призначив покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років з позбавлення права керувати транспортними засобами на строк 3 роки і звільнив обвинуваченого від відбуття призначеного основного покарання, якщо він протягом іспитового строку у 3 роки роки не вчинить нового кримінального правопорушення.

Також суддя задовольнив 2 цивільні позови потерпілих на суму 2 млн. гривень кожен.

Gorod.cn.ua

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram


 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь