Фестиваль польської культури пам’яті пані Фелікси Бєлінської у Гоголевому виші

 

 

 

 

Понад двадцять років у місті Ніжині діє Спілка поляків «Астер», засновником якої стала громадський діяч пані Фелікса Феліксовна Бєлінська. Метою діяльності Спілки є розбудова українсько-польських взаємовідносин шляхом розвитку культурно-освітніх та наукових зв’язків. Ініціативи польської громади неодноразово привертали увагу жителів міста – це науково-практичні конференції, видання спеціальної літератури, просвітницькі заходи, серед яких найвагоміше місце займає щорічний травневий «Фестиваль польської культури».

Цьогоріч Голова Спілки поляків «Астер» пані Вероніка Мандрико зорганізувала черговий фестиваль, присвячений пам’яті пані Ф. Бєлінської. На свято до Ніжина прибула делегація на чолі з першим радником Консульського відділу Посольства Республіки Польщі у Києві паном Бартошом Яблонським. У складі гостей були присутні співробітник МЗС Польщі пані Емілія Ясюк, головний редактор газети «Дзеннік Кійовські» Станіслав Пантелюк, заступник головного редактора газети «Дзеннік Кійовські» Анжеліка Плаксіна.

У Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя гостей зустрів ректор О. Г. Самойленко, за головуванням якого відбулася презентація книги «Поляки в Ніжині та їх роль в розвитку міста», написана у співавторстві професором Г. В. Самойленко та доцентом О. Г. Самойленком.

Із привітаннями до учасників та гостей фестивалю звернулись ректор НДУ пан Олександр Самойленко, Ніжинський міський голова пан Анатолій Лінник, депутат Ніжинської міської ради пан Володимир Мамедов. Окремі слова вдячності Голова Спілки «Астер» висловила на адресу членів Оргкомітет фестивалю – Люцини Ейми, Марії Наконечної, Олени Євдокименко, Максима Потапенка, Юлії Кузьменко, Ярослава Йотки, Вікторії Борисюк.

У залі старовинного Гоголівського корпусу університету на гостей очікувала велика концертна програма, підготовлена митцями Ніжина та Ніжинського району за участю виконавців з міста Києва. Високий рівень професійного виконавства продемонстрували творчі колективи та солісти Ніжинської вищої школи.

На початку фестивалю прозвучали Державні Гімни України та Польщі у виконанні лауреата понад сорока Міжнародних конкурсів та фестивалів Молодіжного хору «Світич» Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя під орудою заслужених діячів мистецтв України, професорів Людмили Шумської та Людмили Костенко. Хор «Світич» має багаторічний досвід творчої співпраці з Посольством Республіки Польща в Україні, з Міжнародною Спілкою Польських Підприємців в Україні та зі Спілкою поляків «Астер», тому його виступ містив знакові для польської культури музичні твори польською мовою, а також українські народні піснеспіви у супроводі провідного концертмейстера Галини Брюзгіної.

Бурхливі овації супроводжували кожен твір програми Зведеного оркестру народних інструментів факультету культури і мистецтв НДУ ім. Миколи Гоголя та Ніжинського училища культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької. Художній керівник та головний диригент оркестру – народний артист України, професор Микола Шумський презентував слухачам польські та українські твори у власній інструментовці, серед яких виокремлювались зразки польської музики: «Полонез» М. Огінського та «Полонез» В. Кіляра з музики до кінофільму «Пан Тадеуш».

Традиції академічного співу та фортепіанного виконавства факультету культури і мистецтв імені Олександра Ростовського представили старший викладач, завідувач секції постановки голосу кафедри вокально-хорової майстерності Алла Хоменко та кандидат пед. наук, доцент кафедри музичної педагогіки та хореографії Олена Спіліоті.

Окрасою фестивального концерту стали виступи дитячих колективів, лауреатів Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів: Зразкового хору «Сяйво» Ніжинської ДМШ, диригент – заслужений працівник культури України Сергій Голуб, концертмейстер – О. Сінєльнікова, Зразкового ансамблю танцю «Вікторія» Ніжинського міського Будинку культури, художній керівник – Вікторія Вишнева і Заслужений для польської культури Ансамблю пісні і танцю «Поляни з-над Дніпра» Спілки поляків України, керівник – заслужений діяч польської культури Леся Єрмак.

Гарне враження справили на слухачів виступи солістів: лауреатів Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів Світлани Ігнатової та Сергія Охонька, а також Сергія Юскевича, Катерини Ровенчин, Ольги Пархоменко, Наталії Євтушенко. Програму концерту українською та полькою мовами вели Голова Ніжинської Спілки поляків «Астер» пані Вероніка Мандрико та директор Ніжинської центральної міської бібліотеки Олена Єкименко.

Людмила Шумська,
професор НДУ ім. М. Гоголя
Фотоматеріали
Анжеліки Плаксіно

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь