VI Польовий семінар: ніжинські археологи на порозі нових відкриттів

 

 

 

 

11 червня в Ніжині пройшов Шостий всеукраїнський польовий семінар «Історична реконструкція – стародавній Ніжин». На нього завітало історичне товариство зі всієї України, аби обговорити напрацювання ніжинських археологів та їх плани на майбутнє.

Повідомляє сайт “НЕЖАТИН”

Очолював зібрання  доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НДУ імені М. Гоголя Іван Кедун. Цього року, як на сторінках нашого видання висвітлювалось вже раніше, він організував Ніжинську Археологічну польову школу, що знаходиться за містом, в районі Кручі. На її базі і проходив семінар. Там археологи продовжують розкопувати історію України, шукати докази розміщення старослов’янських поселень на території сучасного Ніжина.

Читати по темі: Ніжинська Археологічна польова школа почала розкопувати історію

Серед почесних гостей були, Олександр Моця – завідувач відділом давньоруської та середньовічної археології ІА НАН України, Олена Черненко – доцент кафедри археології та краєзнавчо-туристичної роботи Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, Вадим Лук’яненко – старший науковий спеціаліст наукового відділу аналізу проектних робіт, координації наукових архітектурних досліджень охорони та обліку наукових пам’яток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Юлія Подрєз – директор інституту історії та філософії СумДПУ ім. А. С. Макаренка.

Вступним словом семінар почав міський голова Анатолій Лінник, зазначивши, що кошти, які виділяє міська рада на дослідження історії міста, вони не даремні, і добре, що багато школярів долучаються до цієї чудової справи, адже, можливо, в майбутньому пов’яжуть з нею своє життя.

У ході семінару було піднято ряд цікавих тем. Серед яких і робота кузні. Багато дітей та дорослих ніжинців, а також гостей міста вже спробували себе у ролі у коваля. Це викликає зацікавлення й інтерес, адже результат людина бачить одразу. Розуміючи, що у Ніжина є перспективи в цьому напрямку, учасники семінару зійшлись на думці, що ніжинським ковалям можна об’єднатись з ковалями України, у яких звісно більш сучасне обладнання задля обміну досвіду по виготовлення коштовних виробів і вийти на їх продаж по країні та за її межі. Тож було вирішено за рік спробувати удосконалити кузню і вивести її діяльність на більш високий рівень.

Обговорили також і необхідність появи на базі Краєзнавчого музею ім. І. Спаського  окремого відділу археології. Підняв цю тему директор закладу Геннадій Дудченко, зауваживши, що проблема на сьогодні полягає  в наявності експозиції, яку не вдається сформувати через відсутність достойного приміщення. Попри це, колекцій достатньо і їм міг би позаздрити будь-який музей України.

Ще один напрямок археології, який практикують у Ніжині є відтворення різних предметів старовини. Серед них і виготовлення довбанок з дерева. Наразі питання лише у відсутності підходящого дерева, а саме верби: прямої і без сучків. Пошук деревини відкладаються до наступної зими, адже лише в цю пору року можна починати роботу з виготовлення довбанки: навесні та влітку по деревині йде рух соку і це призводить до тріскання дерева зсередини, якщо з нього робити виріб.

Іван Кедун в кінці семінару наголосив, що значна частина зусиль зроблена ніжинською археологічною експедицією робиться на волонтерських засадах. «Я вважаю, що волонтерство – один із сучасних двигунів прогресу провінційної археології. І саме завдяки їм ми рухаємось вперед і робимо відкриття, що допомагають у вивчені нашої з вами історії», – підкреслив Іван Кедун.

Серед учасників семінару прозвучала пропозиція провести експеримент, а саме – наступного року влаштувати невеличку волонтерську археологічну експедицію на тиждень, аби подивитись скільки серед ніжинців буде зацікавлених взяти в ній участь.

Можливо серед них будете саме ВИ?

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь