Стан екології в Ніжині під великими питанням! Депутати готують звернення до МОЗ

З початку осені Ніжин охопив страшенний сморід. Ввечері і вранці жителі міста відчували запах паленого. Окрім цього бентежить ніжинців і червоний пилок у повітрі. Жителі Третього мікрорайону скаржаться на погіршення самопочуття: підвищення артеріального тиску, проблеми з станом здоров’я у людей, які мають серцево-судинні захворювання.

Першим ініціатором у з’ясуванні даної ситуації виступив депутат Чернігівської обласної ради Сергій Охонько.

Він 17 вересня направив звернення до заступника голови Чернігівської ОДА Наталії Романової, до ніжинського міського голови Анатолія Лінника та до начальника Держспоживслужби в Ніжині Володимира Рафальського з трьома вимогами:

– провести відбір зразків атмосферного повітря на дослідження вмісту небезпечних речовин;
– провести аналіз ґрунту на наявність шкідливих концентрацій речовин,
– з’ясувати причину погіршення екологічної ситуації в місті з метою запобігання нанесення шкоди здоров’ю містян.

Як повідомив журналістам нашого видання Сергій Охонько, відповідь на звернення від обласної держадміністрації надійшло цього тижня. Йдеться у ньому відповідь про наступне:

“За інформацією першого заступника Ніжинського міського голови Г. Олійника, з метою встановлення причин та вжиття заходів запобігання погіршенню екологічної ситуації в місті, виконавчим комітетом Ніжинської ОТГ направлені відповідні запити до Ніжинського міськрайонного управління Головного управління Держпродепоживслужби в області та Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центри МОЗ України» з проханням провести відповідні дослідження стану атмосферного повітря, ґрунту, рівня шуму. Крім того, зазначена у Вашому зверненні інформація доведена до Державної екологічної інспекції в області та Головного управлінні Держпродспоживслужби в області”.

Також отримана відповідь від Ніжинського виконавчого комітету та Держспоживслужби:

Не зволікали з ситуацією і депутати міської ради, члени комісії з питань законності. На засіданні 2 жовтня відбулось обговорення: як врятувати місто від шкідливих викидів в повітря, які буквально полонили Ніжин. Як зазначили на комісії, викиди – результат діяльності підприємства “Дружба Нова”. З приводу цього звернулись до керівника управління Держпродспоживслужби Віктора Рафальського. Він у свою чергу повідомив, що здійснити позапланову перевірку на будь-якому об’єкті, в тому числі, й на СТОВ «Дружба Нова», непросто. Для цього потрібне окреме звернення фізичної особи з відповідним підтвердженням того, що вона зазнала шкоди здоров’ю саме в результаті діяльності цього підприємства.

9 жовтня на позачерговій сесії міськради депутати звернулась до міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької з приводу екологічної ситуації в Ніжині: “Міська рада як представник громади Ніжина висловлює глибоку стурбованість ускладненням екологічної ситуації в місті. Надходять скарги мешканців кількох мікрорайонів на погіршення стану здоров’я через забруднення повітря речовинами, які утворюються внаслідок роботи елеваторних зерносушарок. На території міста осідає пил червоного відтінку, відчувається гострий сторонній запах. Особливе занепокоєння викликає той факт, що від забруднення страждають діти дитячих садків № 15, 25, 9, 21, НВК «Престиж», ЗОШ Хо 9, 15, 17. Прогулянки на вулиці в навчальних закладах стали практично неможливими через пил і сморід. На думку ніжинців джерелом отруєння навколишнього середовища можуть бути виробничі потужності СТОВ «ДРУЖБА-НОВА», які розташовані за адресою: м. Ніжин, вул. Носівський Шлях, 19а.

У вересні 2019 р. Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області надіслало лист Міністерству охорони здоров’я України щодо порушення норм Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», порушення Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів (Наказ МОЗ України 9173 від 19.06.1996 р.).

Враховуючи складність ситуації, яка загрожує здоров’ю людей, просимо в якомога найкоротший термін розглянути лист Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області та надати відповідне доручення, що дозволить терміново вжити дієвих заходів для нормалізації екологічної ситуації в 70-тисячному туристичному місті”.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь