Аби зберегти землі Ніжинщини, депутати скликали позачергову сесію

 

 

 

 

Питання ринку землі не перестає бути актуальним в Україні. Ні представники влади, ні громади не погоджуються з планами верховної влади країни «пускати землю з молотка».

Повідомляє сайт НЕЖАТИН
Зокрема з цього приводу було скликане позачергове засідання сесії Ніжинської міської ради. На порядку денному два проекти рішень, серед яких Про Звернення депутатів Ніжинської міської ради VII скликання до Президента України Володимира Зеленського щодо заборони продажу землі в Україні.
Його народні обранці підтримали одноголосно, вбачаючи за необхідним показати позицію громади Ніжина на всю країну, як це зробили й деякі інші міста України.
Ініціатор звернення депутат та голова депутатської комісії з питань законності Олег Щербак зазначив, що в законопроекті по продажу землі прописано багато можливостей по втраті землі.
«Якщо говорити про Ніжинщину, то можна до прикладу взяти села Кунашівка та Переяслівка. Ми не будемо мати контролю над їх землями. Виникатимуть конфлікти щодо продажу їх іноземцям. Коли буде продаватися земля, то її власник, зокрема громада Ніжинщини не використовуватиме її на свій розсуд, в тому числі і її надра», – прокоментував депутат.

У тексті звернення йде мова про наступне:
«Вже більше півтора десятка років питання ринку землі є «каменем спотикання» в українській політиці. Водночас наша країна в нинішніх умовах не готова до ринку землі ні в організаційному, ні у правовому, ні в економічному сенсах.
Сьогодні відсутні ринкові механізми, які повинні допомогти у формуванні ціни на землю. Відсутній порядок реалізації програми 1 пільгового кредитування національного українського сільськогосподарського товаровиробника, зокрема, і малих фермерських господарств, що ставить сільського господаря у неможливість конкуренції перед агрохолдингами та корпораціями, що мають можливість користуватися залученими іноземними інвестиціями.

Отже, земля може стати заручницею спекулятивних дій, внаслідок яких буде зірвано злагоджену роботу агропромислового комплексу, що може вплинути на продовольчу безпеку і призвести до дестабілізації ситуації в Україні. Нам належить зробити свій вибір між поспішним відкриттям ринку земель сільськогосподарського призначення і комплексною земельною реформою.

Згідно зі статтею 13 Конституції України земля та її надра в межах території України є об’єктами права власності Українського народу. Таким чином, це — виключно справа референдуму.

З огляду на це, закликаємо Вас зняти з розгляду всі законопроекти про запровадження ринку землі в Україні та провести Всеукраїнський Референдум».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь