Ревізія у шафі: нове рішенян старого одягу та етична мода

 

 

 

 

Скільки одягу у вашій шафі? А скільки з нього реально носите? Цієї весни ідеальний час змінюватися й ставати більш осмисленими. Статтею хочу надихнути вас по-іншому ставитися до шопінгу і споживання в цілому. 

Читайте про «повторне використання» у моді. Як в Україні сповідують принципи ресайклінгу (переробка сировини для створення нових речей) та апсайклінгу (використання вживаного одягу у виробництві). Також про перших чернігівських «ластівок», що вже сьогодні втілюють ідеї сталого дизайну в життя.

Зовсім не легка промисловість
У світі серед інших галузей екологічний відбиток легкої промисловості – один з найбільших. Викиди вуглекислого газу, забруднення води через фарбування й обробку текстилю – лише явна частина айсбергу.

Китай, Індія, Бангладеш, В’єтнам чи не найбільше шкодять довкіллю. Адже практично всі речі мас-маркету і люксу шиють саме там.

В Україні ж засилля мережевих магазинів «швидкої моди» та тисячі тонн секонд хенду, які щорічно завозять з Європи. Тому найбільше природа потерпає від одягу на сміттєвих полігонах.

Приміром, пара зношених джинсів житиме просто неба майже рік. Нейлонові колготки і шкіряне взуття – до 40 років. Вовняний светр – до 5. Щодо синтетики та гуми, то строк її розкладання понад 50 років, залежно від матеріалу. А саме синтетичними є більшість речей у магазинах мас-маркету. Вироби з еластаном будуть повільно руйнуватися від 20 до 200 років.


Повторне споживання у моді
Наразі є два основні напрями етичної моди – одяг з переробленої сировини та вживаних речей. Перший (ресайклінг) – більш дорогий й інноваційний, другий (апсайклінг) – доступніший, проте трудомісткий. До того ж усе ще «дикий» для багатьох.

Одяг з перероблених пластикових пляшок
Нещодавно українська дизайнерка Світлана Бевза представила в Нью-Йорку колекцію. Її особливість – трикотаж з перероблених матеріалів. Поліестер створили з пластикових пляшок, зібраних в океані. Меланжевий трикотаж – з переробленого джинсу.

У прес-службі Bevza повідомили, що перероблені матеріали схвалені ICEA та RCS100 – організаціями, що надають екосертифікацію. Така якість виробів раніше була неможливою. Та прогрес текстильної промисловості дозволив її досягти.

До речі, цього року в межах Українського тижня моди відбувся міжнародний саміт

Be sustainable! Організатори пропагували ідеї усвідомленого споживання й сталої моди серед дизайнерів та покупців.

У світі одяг та взуття з переробленого пластику – не рідкість. Бренди типу Adidas, Nike, Levis та мас-маркету створюють екоколекції.

Як пластик «розплавляють» у тканину
І поліестер, і більшість пластику зроблені з нафти. Тому PET-пляшки й можна перетворити у нитки. Спочатку тару «перетирають» у труху. Потім висушують і розплавляють. Із цієї маси вже й «виливають» нитки.

Такий переробний завод є в Фастові (Київська обл.). За даними його офіційного сайту, в місяць підприємство переробляє 70 млн пляшок і виготовляє 2 млн кг поліефірного волокна (штучна вовна). Його використовують не лише в текстильній промисловості, а й у будівництві, металургії і навіть медицині.

Півтора року тому журналісти ICTV розповіли, що завод використовує чималу частину закордонної сировини. Причина типова для України – своя невідсортована. І це при тому, що сміттєві полігони потопають у пластику.

Чи змінилася ситуація – невідомо. Наразі завод відмовився надати інформацію.
Нове життя вживаного одягу
Одяг і сумки із вживаних речей в Україні вже не рідкість. Деякі дизайнери відомі на весь світ. Наприклад, джинси Ксенії Шнайдер носять світові зірки Селін Діон та Дуа Ліпа.

Бренд купує вживані джинси, очищає тканину, розпорює, а потім створює стильні асиметричні штани з деніму. Можливо, для повсякдення – це сміливо. А ось для дівчат, що звикли епатувати, – те, що треба. Щоправда, ціна таких речей – близько 10 000 грн.

Ще один український бренд Remade створює сумки зі старих шкіряних курток. Вартість трохи сягає за 3 000 грн.

Етична мода в Чернігові
У Чернігові мода на апсайклінг та етичне виробництво лише зароджується.

Світлана Терещенко заснувала бренд Polarys Totes &Handbags – New Again. Вона створює сумки зі старих джинсів. Ось що майстриня розповіла про свої творіння:

– Ще в школі мені хотілося джинсову сумку. Купувала в мас-маркеті. Проте вони мені не підходили за якістю. Я бачила всі недоліки й економію виробника на тканині. Одного разу, коли вчергове загубила ключі в порваній підкладці, пішла в секонд-хенд, придбала джинси й пошила з них сумку. З цього усе (виробництво) й почалося майже 10 років тому.

Спочатку ініціативу підтримали лише друзі пані Світлани. Чужі ж сприймали скептично. А тепер, коли апсайклінг став модним, майстриня отримала визнан­ня не тільки в Чернігові.

Власниця бренду взуття Amster shoes Кристина Амстердам розповіла про етичність свого бізнесу:

– Основа нашого матеріалу – поліуретан. Наразі ми шукаємо рослинну альтернативу, аби мати право називатися «vegan». Знайшли один матеріал за кордоном. Але поки що використовувати його не можемо: дорога доставка, замовляти можна лише оптом та й сировина дорожча у чотири рази. На стільки ж зросте ціна взуття для споживача. Чи готовий він?

Крім того, маємо особисто протестувати цей матеріал, аби впевнитися у його якості. Тож наразі ми в пошуках достойної й доступної альтернативи.


Показ мод
 з екоприсмаком

У травні в Чернігові пройде показ мод, який організовує Fashion-скарбниця. Цього разу він буде присвячений екологічності у моді. Оганізаторка проєкту Олена Рогова розповіла, що, окрім колекцій, на гостей заходу чекає цікава підбірка рекомендацій, як стати більш екологічним та етичним.

У межах ідеї дизайнери будуть використовувати переважно натуральні матеріали. А майстриня Лариса Грицай навіть представить колекцію з перероблених, удосконалених речей, що вже були у вжитку.


Як стати екодружнім

Як би не розвивався ресайклінг та апсайклінг, зменшувати потрібно споживання. Речі, пошиті зі вживаного одягу, не можуть бути дешевими – дуже трудомісткий процес створення з великою часткою ручної праці. Тканина з перероблених пляшок – це та ж синтетика. А за даними досліджень університету Каліфорнії, щоразу при пранні з одягу вимиваються мікроволокна. Вони потрапляють у каналізацію, ґрунтові води, океан, а в кінцевому результаті – в наш організм. Відфільтрувати їх неможливо через мікроскопічний розмір.

Тож зменшувати «шкоду від моди» краще усвідомленим споживанням. Його підтримують усе більше знаменитостей. Цього року американська актриса Джейн Фонда заявила, що більше не купуватиме новий одяг. На Церемонію Оскар-2020 вона прийшла у сукні, в якій уже була в Каннах 2014-го. А український співак Pianoбой (Дмитро Шуров) зізнався, що в його родині один гардероб на всіх. А 90% одягу він купує у секонд-хенді.


Тож долучайтеся до усвідомленого споживання та принципів сталої моди.

  • Наведіть лад у шафі. Речі, які не вдягали більше року, подаруйте або продайте. Те, що вже не можна носити, віддайте на переробку. Наприклад, майстриням, що плетуть килимки зі старого одягу. Вони дуже популярні в інтер’єрі, до речі.
  • Не робіть емоційних покупок. Нова сукня не вирішує жодних проблем.
  • Перед тим, як купити річ, подумайте, куди і з чим будете її носити. Якщо ідей немає, відкладіть покупку.
  • Не купуйте нічого тільки тому, що знижка.
  • Не «пускайте» в шафу неякісний одяг/взуття. Такі речі служитимуть недовго, а на сміттєвому полігоні житимуть роками.
  • Замість купувати «гарячі новинки», створюйте базовий гардероб. Цей одяг та взуття актуальні роками. Комбінуючи всього 9-12 речей, ви можете створити безліч зовсім різних образів.
  • Не поспішайте викидати одяг чи взуття, можливо, його можна відремонтувати або переробити, освіжити.
  •  Купуйте одяг з натуральної тканини. Краще і тілу, і Землі.

P.S. Залишатися стильним і не шкодити екології – можливо! Як бонус отримаєте ексклюзивний гардероб, деякі речі з якого можна передавати у спадок. Хіба не мрія?

Наталія НАЙДЮК, газета «Деснянка»

Фото авторки та з особистих архівів Світлани Терещенко, Кристини Амстердам, Олени Рогової

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь