Антипаніка. Як вберегти свою психіку на карантині?

Залишаючись вдома з дітьми під час карантину, важливо не забувати, що у них такі ж особистісні потреби, як і у нас, дорослих. Не забувайте, що вони теж зараз знаходяться в стресовій, пограничній ситуації, в ситуації невизначеності і невідомого завтра, в якій вони опинилися так само, як і ми, дорослі, несподівано і вперше. І, щоб залишитися максимально здоровими не лише фізично, а й психологічно, спробуйте дотримуватися хоча б таких особистісних кордонів в спілкуванні з дітьми:

1. Давайте всім час на себе – хоча б годину в день, перебуваючи вдома, облаштовуйте так, щоб ви могли не бачити і не чути один одного.

2. Обов’язково – 2 години в день прогулянок на свіжому повітрі можна замінити активними іграми, фізичною зарядкою і спортом. Це просто необхідно для підростаючого організму.

3. Розумове навантаження – логічні ігри, загадки, смішні завдання. Мозок, як і м’язи, повинен тренуватися.

4. Дайте можливість дітям сидіти в інтернеті – нехай спілкуються там з друзями, це – максимально безпечний варіант для їх здоров’я (враховуючи, що спілкування з однолітками їм необхідно).

5. Дозвольте дітям висловлювати свою злість і агресію, адже вона обов’язково буде народжуватися від настільки незвичного контакту і тривожності, що витає в повітрі.

6. Думайте, перед тим як почати в черговий раз обговорювати загрозу для життя від коронавірусу або майбутньої кризи – діти сприймають все буквально, і, чим молодша дитина, тим складніше їй з усім цим впоратися. Залиште дорослі розмови для дорослих, поясніть дитині, що існує критичне мислення, повправляйтеся з ними в пошуку правдивої інформації. Але і не зменшуйте серйозність ситуації, пояснюйте про те,  що відбувається чітко, лаконічно і правдиво.

7. Відпочивайте. Не забувайте піклуватися про себе. Вдосталь спіть, їжте, не використовуйте гаджетів і не дивіться новин протягом години після сну і за дві години до нього.

8. Говоріть про себе з дітьми. Розповідайте історії зі свого життя, про те, як познайомилися мама з татом, бабуся з дідусем, як ви чекали появи дитини на світ, і як це відбулося, як ви справлялися з труднощами, як раділи першому слову, і як сильно його любите зараз.

І тоді карантин стане не випробуванням, а можливістю стати ближче і поліпшити якість ваших сімейних відносин. Будьте здорові і щасливі!

Моя практика тимчасово перемістилась в онлайн-режим. Тому всі, у кого є необхідність звернутись за психологічними послугами, можуть зателефонувати за номером 0680735195, і отримати консультацію.

Ваш психолог, Тетяна.

Тел: 0680735195

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь