Хочеш бути щасливим – будь: 11 дієвих правил

 

 

 

 

Щастя — стан ефемерний, невловимий. А все-таки, є речі, які допомагають «зловити комету за хвіст». Кожен день можна ставати трохи щасливішими, інформує Ukr.Media.

Є докази, що існує так званий ген щастя. Люди, які мають дві копії даного гена (по одному від кожного з батьків), у два рази частіше задоволені своїм життям, показало дослідження.

Але навіть якщо ви не володієте цим геном, ось практичні поради щодо набуття щастя, які можна використовувати з тієї ж хвилини, як ви їх прочитаєте.

Будьте вдячні

Це зробить вас щасливішим. Це поліпшить ваші стосунки. Це може зробити вас кращою людиною.

Володарі бронзових нагород щасливіші, ніж срібні медалісти. Чому? Вони керуються принципом “я виграв хоч щось”. При цьому срібні медалісти ставляться до свого результату як до поразки.

Якщо стає сумно на душі шкребуть кішки, буквально переслідують невдачі, значить пора почати вести щоденник подяки. Це відмінний спосіб залишатися на хвилі успіху і закріпити його.

Намагайтесь викинути з голови те, що заподіяло вам дискомфорт, будете повертатися до сумних думок — перетворитеся на нещасну людину. Налаштуйте мозок на позитив, відкиньте негативні думки.

Хочете зробити щасливим ще когось? Пишіть листи подяки. Зверніться до того, хто вам допоміг, і подякуйте цій людині від усього серця, а потім особисто передайте їй листа.

Займайтеся тим, що вам подобається

Який спосіб діяльності вам подобається? Коли ви дієте найбільш ефективно і комфортно для себе?

Підходять вам кропіткі та спокійні заняття, або більше по душі щось динамічне? Подобається мати запас часу, або кращі рішення приходять під час дедлайнів? Необхідна повна тиша, чи потрібен фоновий шум?

Проводьте час з тими, кого ви любите

За результатами незалежних досліджень, проведених американськими психологами, було встановлено: люди, які свідомо виділяли час для своїх близьких, в кінці свого життя були щасливішими, ніж ті, хто цього не робив.

Багато зайнятих і успішних людей роблять помилку, вважаючи спілкування з близькими марною тратою часу, про що потім дуже шкодують.

Коли ми ділимося своїми емоціями та досвідом з близькими та рідними, наше життя грає зовсім іншими фарбами. Причому не обов’язково ділитися тільки позитивом, важливий швидше сам процес.

Гроші це добре. Але є багато речей, які набагато краще грошей

Скільки потрібно грошей для щастя? Американські вчені з’ясували конкретну цифру — близько 75 тисяч на рік. Гроші відіграють важливу роль у нашому житті, але вони не роблять людину щасливішою.

Краще витратьте час і енергію на інші речі.

Бідні так само задоволені життям, як і мільярдери, мешканці нетрів теж можуть бути щасливими. Гроші — це добре, але несамовите бажання отримати як можна більше грошей — згубне.

Віддавайте

Ми всі знайомі з дивним почуттям, яке відвідує нас, коли ми віддаємо щось іншим.

Дослідження показують, що віддавати — це вірний шлях до відчуття щастя, воно більше і значніше, ніж коли ми отримуємо щось самі або витрачаємо на себе.

Йдіть до мрії

Кожен крок на шляху до мети, яка для нас важлива, активізує синтез дофаміну.

Незалежно від того, що є метою: здійснення ідеального злочину або життя на віллі на березі океану, — мозок продукує дофамін по мірі того, як ви робите черговий крок до мети.

Ось чому ми можемо витратити роки на те, щоб стати рок-зіркою або успішним лікарем. І радіємо, коли стаємо трохи ближче до мрії.

Оточіть себе позитивом

Позитивними книгами, фільмами, красивими речами, наприклад, квітами, фотографіями або посудом, слухайте гарну веселу музику.

Усміхайтеся, навіть якщо посміхатися нікому. Фізіологи називають посмішку кнопкою гарного настрою, радісна міміка знімає м’язові затиски та стимулює відділи головного мозку, що відповідають за гарний настрій.

Не заздріть і не порівнюйте себе з іншими

Дуже важливо навчитися задовольнятися тим, що у вас вже є, цінувати це й отримувати від цього задоволення, не перестаючи прагнути до більшого.

Чужі перемоги та життєві блага повинні викликати не злість і роздратування, а мотивувати та надихати. Прагнення ні в чому не відставати від інших — один з головних ворогів щастя.

Спрощуйте

Одна з найбільш важливих речей, які ми можемо зробити прямо зараз, — це спрощувати як можна більше. Не потрібно прагнути встигнути все. Зупиніться. Просто робіть менше, ніж зазвичай.

Проблема в тому, що ми намагаємося вмістити в один і той же проміжок часу все більше справ. А потім в один прекрасний день розуміємо, як це дорого обійшлося.

Перестаньте себе жаліти

Почуття жалості до себе є однією з найгірших емоцій, яку ми можемо відчувати.

Піддаючись їй, ми відчуваємо себе безпорадними, пригніченими. Ні в якому разі не жалійте себе, не погоджуйтеся з роллю жертви, яку приміряєте, скаржачись на злочинницю-долю.

Прислухайтеся до своїх бажань

Іноді так буває, що ми намагаємося досягти якихось цілей, докладаємо максимум зусиль, а всередині себе не відчуваємо, що по-справжньому цього хочемо. Не варто змушувати себе робити те, чого очікують від вас інші.

Прислухайтеся до себе, щоб зрозуміти, що вам дійсно потрібно. Якщо у вас з’явиться мета чи мрія, то рух до неї та досягнення бажаного зробить вас щасливою людиною.

Джерело: ukr.media

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь