Ніжинська родина: «Ми виховуємо дітей з любов’ю до Бога і один до одного»

 

 

 

 

Як живеш – сімЯ моя?

Ввечері приходиш додому, а там на тебе чекають маленькі допитливі очі, які люблять тебе не за посади, титули і вміст гаманця, а просто за те, що ти є – і це таке щастя!

Сьогодні, 15 травня, вся країна відзначає Міжнародний день сім’ї – день наших з Вами родин. Сім´я, увібравши в себе історичний досвід всіх попередніх поколінь, завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій нації.

Багатодітна родина: добре це чи погано?  Одні люди захоплюються ними, інші навпаки – мають негативне ставлення.

Прихильники багатодітних сімей вважають, що дитина, виховуючись у великому колективі, отримує цінний досвід, а саме – навчається налагоджувати контакт з кожним членом сім’ї. Такі діти більш пристосовані до життя. Батьки, які не зважилися мати трьох або більше дітей, кажуть, що виховання – важка праця. Займатися одним-двома ще можливо, а на інших дітей не залишиться ані часу, ані сил.

Аби дізнатися відповіді на всі ці запитання, журналісти сайту «Нежатин» поспілкувалися з мамою однієї з Ніжинських багатодітних родин. Це сім’я Козел: Сергій та Людмила. Родина має семеро дітей (їх імена – Аня, Катя, Юля, Оксана, Ваня, Тіма та Альона) – і всі вони різні, у кожного з них свій характер, свої захоплення та інтереси.

Сергій працює оператором котельні в ТОВ «НіжинТеплоМережі», Людмила – вчителька початкових класів, але поки що вдома виховує своїх дітей. Чоловік, її в усьому підтримує і вважає, що жінка дома не сидить, як зазвичай прийнято думати чоловікам, а жінка вдома працює.

Хто вирішив мати таку велику родину: ви, чи чоловік?

Ми просто люди віруючі, і коли Бог давав нам дітей, ми з радістю їх приймали і зараз дуже вдячні Всевишньому за свою велику родину.

2013 рік
2019 рік

Коли були маленькою, могли уявити, що у Вас буде така велика сім’я?

Я завжди уявляла, що у мене буде троє дітей (Посміхається – авт.) Та, мабуть, у Бога були на мене свої плани і він мене нагородив набагато більшою родиною!

Чи вистачає часу побути наодинці?

Ми намагаємося виділяти час і дітям, і собі. Виховання дітей – приємний клопіт. Було важкувато, особливо спочатку, а тепер ми вже звикли до великої сім’ї, і ввесь сенс життя для нас у наших дітях.

З чого починається Ваш день? Чи важко готувати для такої великої родини?

Мій день починається з молитви – це перше, що потрібно зробити, бо ти розумієш, що цілий день попереду і потрібна Божа підтримка. А готувати не складно, бо діти вже у такому віці, що допомагають мені, та й самі вже готують різні страви. Діти дорослішають і між собою дружні та допомагають один одному.

Які переваги великої сім’ї: що не відчувають ті, хто вирішили народити 1-2 дитини?

Переваги великої сім’ї в тому, що діти змалечку ростуть добрими та співчутливими. Адже проблеми сучасних дітей в тому, що вони думають тільки про себе, і не помічають печалі інших малят. Приміром, наші діти часто відвідують інтернат і проходячи додому кажуть: мамо, ми повинні взяти собі хлопчика в родину, він дуже сумує без батьків.

Діти з великої родини швидше складають свій життєвий план: ким хочуть бути та де планують працювати, бо розуміють реалії життя, а не просто бачать перед собою красиву картинку.

Розкажіть про що мріє ваша велика сім’я і що побажаєте іншим родинам Ніжина?

Наша сім’я мріє про те, щоб ми, як і зараз, залишалися єдиною родиною і були разом, коли і у наших дітей з’являться свої сім’ї.

А іншим родинам хочемо побажати миру. Берегти його складно, але важливо, щоб люди наближалися до Бога – бо це і є основа сім’ї. Тоді буде і порядок, і любов, і добробут.

Сімейні цінності зараз «підкошуються», тому, що люди формально ставляться до Бога, але якщо запросити його до себе додому, відкрити йому свої двері та очистити душу – Бог наведе порядок.

Вся сім’я вірить у Бога, ввечері разом читають Біблію, моляться. Батько сімейства  вважає, що велике значення віра має для виховання дітей, для самоаналізу та дисципліни. «Взагалі величезне значення в житті людини  – це віра – каже Людмила (мама), і ми виховуємо дітей з любовю до Бога й один до одного».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тіна КОШЕЛЕВСЬКА

Фото із сімейного архіву

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь