Ці 8 звичок властиві тим людям, які рідко хворіють

 

 

 

 

Щоб менше хворіти, треба розвинути у себе певні звички.

Ми усі знаємо людей, які ніколи не застуджуються, навіть якщо усі навколо чхають і страждають. Можливо, вони знають якийсь секрет відмінного здоров’я. Ну, або вся таємниця у здорових звичках. Дослідження показують, що ви теж можете зміцнити імунітет і стати справжньою супергероїнею, невразливою до бацил і вірусів, інформує Ukr.Media.

Ось що роблять люди, щоб добре почуватися цілий рік

Вони відпочивають

Крадете у себе години сну? Вкрадете і здоров’я. Дослідники виявили, що люди, які спали менше семи годин на добу, втричі частіше зіштовхувалися із застудними захворюваннями, ніж ті, люди, які спали повні вісім годин. Резюмуємо: сім-вісім годин є оптимальними, більше не варто, менше теж.

Вони прищеплюються від грипу

Вакцина для профілактики грипу є ефективною у 50-60 % випадків, а якщо ви все ж таки заразитеся, то симптоми будуть не такими важкими. Більше того, як показують дослідження, вакцина на третину знижує ризик розвитку серцевого нападу, інсульту, серцевої недостатності або інших серйозних проблем із серцем (включаючи ризик смерті!). Навіть якщо щеплення не ідеально підходить для актуального штаму грипу, ви все одно будете частково захищені.

Вони не палять

Ми з дитинства знаємо, що палити погано. Треба кидати, якщо вже почали. Але люди все одно палять. І дуже даремно, тому що ті люди, які кинули цю згубну звичку (або ніколи не починали) хворіють набагато рідше.

Цигарковий дим пошкоджує слизові оболонки, що працюють як перший бар’єр від інфекцій, і, у результаті, курці застуджуються приблизно у два рази частіше, ніж люди, які не палять. Паління також пригнічує усю імунну систему, що призводить не лише до хвороб серця і легенів, але й сприяє розвитку раку сечового міхура, крові, шийки матки, прямої кишки, стравоходу, нирок, гортані, печінки, легенів і інших органів.

Вони пітніють

Дослідження, проведене вченими-онкологами, показало, що жінки у постменопаузі, які регулярно займаються фізичними вправами, рідше хворіють на застуду порівняно з жінками, які вели менш активний спосіб життя (не сидячий — просто менш активний). У перших протягом року було приблизно вдвічі менше застуд, ніж у других. Фізична активність сприяє збільшенню кількості імунних клітин у крові і слині. 45 хвилин на день, п’ять днів на тиждень, і все буде відмінно.

Вони миють і миють, і миють

Мікробні загрози можуть бути змиті звичайним милом і теплою водою. Антибактеріальне мило використовувати не обов’язково і навіть шкідливо: дослідження показало, що у людей, які використовували такі суворі засоби, було не менше застуд, ніж у тих, хто мили руки звичайним милом. Не потрібно маніакально натирати долоньки до сухості і тріщин, але, приходячи з вулиці і перед їжею — обов’язково. І не менше 20 секунд.

Вони спілкуються

Здорове соціальне життя може допомогти вам зберегти здоров’я. Дослідники з Карнегі-Меллона заражали випробовуваних вірусом застуди і стежили, хто ж перший почне чхати. До їх здивування, набагато рідше хворіють комунікабельні люди — з широким колом друзів і знайомих, які частіше виходять на вулицю і спілкувалися з людьми.

Цей феномен належить не лише до звичайної застуди — якщо люди з міцними соціальними зв’язками зіштовхуються з труднощами, вони рідше хворіють і навіть вмирають, ніж самітники. Дослідники пов’язують результати з антистресовим захисним ефектом дружби. Ми, як відомо, істоти соціальні.

Вони полюбляють сміятися

Це чиста правда: улюблена комедія може допомогти вашому організму. Здивовані? У одному американському дослідженні здорові жінки, що дивилися відео з виступами улюблених коміків, продемонстрували незвично високу активність NK-клітин організму. Це лімфоцити, що борються з інфекцією, їх ще називають “природними кілерами”.

У жінок, що подивилися відео про туризм, такого ефекту не було. Втім, можливо, це були дуже сумні ролики, а випробовувані давно не їздили у відпустку.

Вони зберігають позитивний настрій

У тому ж дослідженні з’ясувалося, що задоволені та розслаблені люди хворіють приблизно втричі рідше, ніж ті, хто страждають на депресію, тривожність і стрес. Це пояснюється досить просто: позитивне ставлення до життя знижує рівень гормонів стресу (кортизолу, наприклад), які послаблюють захисні сили організму. Іншими словами, радійте так, щоб бактерії здригнулися!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь